Протести у Казахстані: в Алмати мітингарі захопили колишню резиденцію президента і мерію

5 січня 2022, 13:07оновлено 5 січня 2022, 13:52
У будівлі мерії спалахнула пожежа.
Протести у Казахстані: в Алмати мітингарі захопили колишню резиденцію президента і мерію
В Алмати горить будівля мерії, яку захопили протестувальники / Скрін з відео

У колишній столиці Казахстану Алмати вдень 5 січня протестувальники прорвали кордони поліції і захопили будівлю акімату (мерії) міста.Вони штурмували будівлю з гумовими кийками і щитами в руках. Після цього у приміщенні мерії спалахнула пожежа.

Поки що невідомо, чи залишилися всередині будівлі співробітники мерії, пише Радіо Азаттик.

У будівлі були вибиті вікна і двері. На численних відеозаписах, поширених у мережі, видно, що з приміщення піднімається густий дим. Навколо будівлі акімату перебувають тисячі мітингувальників.

відео дня

Також протестувальники захопили колишню резиденцію президента, яка розташована поруч із мерією, повідомляє Zakon.kz. Резиденція була у цьому приміщенні до перенесення столиці з Алмати у нинішній Нур-Султан (до березня 2019 року мала назву Астана).

Крім цього, пожежа також виникла і в одному з приміщень прокуратури – алматинське управління комітету з правової статистики та спеціальних обліків генеральної прокуратури.

Десятки постраждалих через зіткнення з поліцією

Біля мерії міста Алмати через зіткнення з поліцією постраждали десятки протестувальників. Про це повідоимляє KazTAG.

"Рахунок постраждалих у результаті сутичок біля акімату Алмати пішов на десятки. До місця подій вдалося проїхати лише одній кареті швидкої допомоги, при цьому натовп намагався завадити відвезти побитих, проте медикам вдалося заповнити машину швидкої максимальною кількістю постраждалих і поїхати", – йдеться у повідомленні.

Протести в Казахстані

У Казахстані протести були викликані підвищенням ціни на скраплений газ, мітингарі вимагали зменшити його вартість. Проте за кілька днів кількість вимог значно зросла. Тепер вони вимагають, зокрема, щоб чинний уряд пішов у відставку, щоб у державі проводилася боротьба з корупцією і кумівством, а також щоб будувалися нові фабрики і заводи та зменшувався рівень безробіття.

4 січня 2022 року в одному з найбільших міст Казахстану Алмати почалася гостра фаза зіткнень між протестувальниками і поліцейськими. На вулиці країни вийшли сотні людей, які обурені корупцією у владі й підвищенням цін на газ.

Через масові акції протесту президент Казахстану запровадив надзвичайний стан в Алмати з 23:00 до 07:00, він триватиме з 5 по 19 січня. Також режим НС діятиме в Мангістауській області.

На тлі масових протестів через ціну на газ президент Республіки Казахстан Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду країни.

Нові вимоги протестувальників

Крім озвучених раніше вимог, учасники протестів уже заявили про список нових. Серед них:

  • зміна режиму в країні та проведення народних виборів у кожній області та місті;
  • повернення Конституції 1993 року;
  • відмова від переслідування громадських активістів;
  • прихід до влади людини поза системою.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти