Глава ЦРУ дзвонив Наришкіну, щоб заспокоїти Кремль після заколоту Пригожина - WSJ

1 липня 2023, 07:35
Телефонна розмова Бернса з Наришкіним стала першим контактом на найвищому рівні між країнами після спроби заколоту в РФ.
Вільям Бернс, Сергій Наришкін
Вільям Бернс подзвонив Наришкіну після заколоту Пригожина / Колаж: Главред, фото: УНІАН, сайт Кремля

Директор ЦРУ Вільям Бернс дзвонив начальнику ГРУ РФ Сергію Наришкіну, щоб запевнити Кремль, що Сполучені Штати не грають жодної ролі в заколоті ПВК "Вагнера". Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на офіційних осіб, які знайомі з цим питанням.

Як зазначає видання, телефонна розмова Бернса з Наришкіним відбулася цього тижня і стала першим контактом на найвищому рівні між країнами після спроби заколоту в РФ.

"США не брали участі. Це внутрішня російська справа", - сказав начальник Центрального розвідувального управління Наришкіну.

відео дня

"Невдале повстання, яке закінчилося на наступний день після початку угодою, укладеною за посередництва білоруського лідера, стало найсерйознішою загрозою для президента Росії Володимира Путіна за його 23-річне правління", - зазначають журналісти.

При цьому дзвінок Бернса Наришкіну є частиною більш широкої стратегії Білого дому, спрямованої на те, щоб дати зрозуміти Путіну і його найближчому оточенню, що США не грають жодної ролі в заколоті Пригожина і не прагнуть до нагнітання напруженості в Росії.

У приватному порядку офіційні особи США заявляють, що не хочуть давати Кремлю приводу покласти провину за заколот і його наслідки на зовнішніх ворогів Росії.

Військовий заколот Пригожина і чистки в РФ

Увечері 23 червня ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин звинуватив російську регулярну армію у тому, що вона завдала ударів по тилових таборах його найманців.

Ватажок бойовиків назвав військове керівництво країни-агресора Росії злом і заявив, що воно "має бути зупинено".

Вранці 24 червня ПВК Вагнер взяла під свій контроль місто Ростов-на-Дону. Пізніше ПВК Вагнер захопила і Воронеж.

Далі Пригожин пішов зі своєю армією в наступ на Москву, але потім раптово вирішив зупинитися. Він виправдав це тим, що нібито "не хотів проливати російську кров".

За даними Telegram-каналу Генерал СВР, Пригожину допомагали друзі з Генштабу РФ.

26 червня Пригожин почав виправдовувати свої провальні спроби влаштувати бунт в РФ. За його словами, похід на Москву був організований, нібито щоб не допустити закриття ПВК, а диктатора Путіна він скидати не збирався.

27 червня стало відомо, що до Білорусі прилетів літак ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина.

Тим часом глава Кремля Володимир Путін почав чистку в силових структурах і намагається відновити свій авторитет, який був підірваний в результаті першої за десятиліття спроби перевороту.

Командувач повітряно-космічними силами окупантів агресора Росії Сергій Суровікін затриманий. Поки незрозуміло, чи підозрюють Суровікіна в підтримці військового заколоту ПВК Вагнера і Євгена Пригожина.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти