Ракета "Циркон": що відомо про "пустушку", яку нахвалював Путін

25 березня 2024, 17:39оновлено 3 квітня, 17:01
5 березня, Російська Федерація знову застосувала свою новітню ракету - ЗМ22 "Циркон" - для удару по Києву.
Ракета Циркон: що відомо
Ракета Циркон: що відомо / Колаж Главред, фото: скріншот YouTube, Главред

Під час останньої ракетної атаки на Київ Росія, найімовірніше, використовувала гіперзвукову ракету "Циркон". Це вже не вперше, коли "незбивані" російські ракети були збиті ППО.

Ракета Циркон - фейк?

Цікаво, що ці ракети були прийняті на озброєння тільки 4 січня 2023 року і позиціонувалися країною-агресором, як "невразливі" для всіх видів ППО.

Що таке ракета Циркон?

Гіперзвукова крилата ракета Циркон - як заявляють у країні-агресорі РФ, це маневрована протикорабельна ракета з повітряно-ракетним двигуном, що маневрує. Призначена для ураження кораблів (фрегатів, авіаносців), а також наземних об'єктів.

відео дня

За даними росЗМІ, цій ракеті "аналогів немає", оскільки і швидкість, і висоту, і дальність Циркону не може зафіксувати жодна система ПРО. Ракета Циркон - це нібито гіперзвукова ракета, яка, згідно із заявою кремлівського диктатора Володимира Путіна, має дальність польоту понад 1 тис. км і розвиває швидкість до 9 Маха (3 км/с).
Висота польоту: 30-40 км.

Дальність: від 450 км до 1 тис. км. Європейські відкриті джерела дають цифри 450-650, російські - 1 тис.

Довжина ракети: 8-9,5 м.

Вага бойової частини: 300-400 кг.

25 березня, Російська Федерація знову застосувала свою новітню ракету - ЗМ22 "Циркон" - для удару по Києву. Це вже другий публічно відомий випадок використання цієї ракети після невдалої спроби атакувати Київ нею 7 лютого. Тоді, найімовірніше, пошкоджена ракета впала на дорогу в Деснянському районі.

Однак сьогодні ворог запустив кілька "Цирконів", які були збиті безпосередньо над Києвом. Про це повідомляє Defense Express, посилаючись на результат першочергового аналізу уламків двох ракет, які були збиті, але впали в межах столиці.

Примітно, що "Циркон", як і "Кинджал", раніше нахвалював Путін.

"Наші плани у сфері озброєння, про які я говорив у 2018 році, виконані або перебувають на завершальній стадії. Гіперзвуковий авіаційний комплекс "Кинджал" не тільки надійшов на озброєння, але і з високою ефективністю використовується на війні. Також у бою вже був застосований гіперзвуковий комплекс "Циркон", про який у 2018 році навіть не йшлося. Однак і ця система вже в строю", - казав президент країни-агресора.

Ракета "Циркон" характеристики

Офіційно не було презентовано тактико-технічні характеристики "Цикрона", проте вже відомі приблизні:

  • дальність: дані у різних джерел різняться - близько 450 км, 600 км, понад 1000 км;
  • довжина: 8-9,5 м (на підставі габаритів пускової установки 3С14 і ракет, що запускаються також із неї (не відповідає вимогам доопрацювання ПУ 3С14 для пуску ракети));
  • швидкість польоту - до 8-9 Мах
  • вага бойової частини: 300-400 кг.
Інфографіка циркон
Інфографіка циркон / Главред

Скільки ракет "Циркон" у Росії?

Військовий експерт Роман Світан каже, що "Циркон" проходить випробування, а в наявності у країни-агресора їх усього кілька десятків.

"Це ще не промислове виробництво. Найімовірніше, ракета ще проходить випробування. Можливо, на полі бою зокрема. Така ймовірність є. Північнокорейці теж випробовують свої ракети KN-23 на нашій території, треба це чітко розуміти", - зазначив він в ефірі "24 каналу".

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти