Юрист пояснив, що загрожує чоловікам, які виїхали за кордон незаконно

27 січня 2023, 13:24
В Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність за незаконний перетин кордону під час воєнного стану, каже юрист.
Прикордонники, стовп
Юрист пояснив, що загрожує виїхали за кордон незаконно чоловікам / колаж фото УНІАН та facebook.com/pg/DPSUkraine

В Україні відповідальність настає, коли чоловіки виїжджають за кордон незаконно, коли пропонують за виїзд хабар, а також коли їдуть з підробленими документами. Про це заявив у коментарі РБК-Україна Олександр Трегуб - старший юрист БФ "Право на захист".

За незаконний перетин кордону передбачено кілька видів відповідальності: адміністративна та кримінальна, каже він.

"Адмінвідповідальність за перетин кордону поза пунктами пропуску (через ліс, річку, в багажнику автомобіля і так далі), надання чужого документа при перетині кордону (в тому числі паспорта жінки, відповідно переодягнувшись) передбачена статтею 204-1 КУпАП (незаконний перетин або спроба незаконного перетину державного кордону України). За вчинення цього порушення передбачено штраф або адміністративний арешт. Відповідно до статті 204-4 КУпАП за перетин або спробу перетину лінії зіткнення або неконтрольованої ділянки державного кордону України будь-яким способом поза контрольними пунктами в'їзду – виїзду або з використанням підроблених документів або містять неправдиві відомості про людину або без дозволу відповідних органів влади на таких осіб буде накладено штраф", - сказав Трегуб.

Далі, каже Трегуб, за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди (чи то пак хабара) посадовій особі для перетину кордону передбачена відповідальність статтею 369 КК України (у вигляді штрафу або позбавлення волі строком до 4 років).

"Причому відповідальність настає за саму пропозицію дати хабар за незаконний пропуск через кордон, незалежно від того чи прийняв прикордонник пропозицію і взяв хабар. І незалежно від того, чи вдалося в результаті перетнути кордон", – говорить Трегуб.

Потім, в умовах воєнного стану, у всіх випадках незаконного перетину кордону чоловіками віком від 18 до 60 років їх дії можуть також кваліфікуватися за статтею 336 КК України (ухилення від мобілізації).

Покарання - позбавлення волі строком від трьох до п'яти років. Але, Трегуб уточнює, спершу в суді стороні обвинувачення потрібно буде довести умисел.

"Якщо в суді зможуть довести, що незаконний перетин кордону чоловіком призовного віку вчинено саме з метою ухилення від мобілізації, тобто присутня суб'єктивна сторона злочину (мотив, умисел), то тільки тоді такі протиправні дії особи можуть кваліфікуватися як злочин, відповідальність за який передбачена статтею 336 КК України", – підсумував Трегуб.

Мобілізація в Україні

Президент Володимир Зеленський 25 лютого підписав указ Про загальну військову мобілізацію на території України у зв'язку з повномасштабним військовим вторгненням країни-агресора Російської Федерації.

Призивають до лав Збройних сил України чоловіків від 18 до 60 років. В першу чергу тих, у кого є бойовий досвід.

Мобілізацію в Україні продовжили до 21 листопада. За документ, який вніс до Ради президент Зеленський, проголосували 288 нардепів.

8 листопада президент Володимир Зеленський вніс до Ради два проекти затвердження указу глави держави про продовження воєнного стану та мобілізацію в Україні на 90 днів.

Пізніше законопроекти № № 8189 і 8190 зареєстровані в українському парламенті. Згідно з цими документами, воєнний стан та мобілізація в Україні будуть продовжені фактично до кінця зими – 19 лютого.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти