Юрист назвав найпростіший і легальний спосіб виїхати за кордон військовозобов'язаному

3 квітня 2023, 08:59
Документи на постійний догляд за особою, яка її потребує, повідомляє адвокат Роман Сімутін, оформляються найпростіше
Прикордонник
Прикордонники / колаж УНІАН і ua.depositphotos.com

Один з найбільш легальних способів покинути Україну військовозобов'язаній людині - виїзд в якості супроводжуючого з особою, яка потребує постійного догляду. Про це повідомляє адвокат Роман Сімутін у своєму Telegram-каналі.

"Опіка встановлюється виключно за рішенням суду над неповнолітньою або особою, яка згідно з висновком психіатричної експертизи була визнана недієздатною. Процедура вкрай складна і довготривала, займе до року часу. За законом можна встановлювати піклування над людьми похилого віку, яким за 80 років та особами 1 і 2 групи інвалідності. Але на практиці соціальні служби на місцях не встановлюють піклування, пояснюючи це прогалиною в законі і відсутністю розробленого і затвердженого порядку. Хоча це не зовсім так і Цивільним кодексом передбачена можливість встановлення помічника дієздатної фізичної особи. Правда, є нюанс: можуть відмовити з формальних підстав", ‒ сказав він.

Документи на постійний догляд, додає адвокат, оформляються найпростіше. Особа, яка потребує догляду, має звернутися до лікарсько-консультативної комісії за місцем прописки та оформити документи з приводу того, що вона потребує постійного догляду.

"Разом з висновком документи подаються в соцзахист і встановлюється постійний догляд. Але є момент - якщо дохід на кожного члена сім'ї буде перевищувати 2,5 тисячі грн, то вам відмовлять, система просто вас не зареєструє. Найефективніший спосіб - особа, яка потребує постійного догляду, звертається в ЛКК і отримує витяг за формою № 080. Потім подає заяву в соцзахист і просить скласти акт встановлення факту догляду, який зазвичай складається протягом місяця. І ось з цими документами ви вже можете спокійно перетнути кордон", ‒ підсумував Сімутін.

Війна Росії та України

Диктатор країни-агресора Росії Володимир Путін 24 лютого оголосив про початок, мовляв, "спецоперації" проти України і розв'язав повномасштабну війну. Війська РФ напали на українську державу зі своєї території, захопленого Криму, Білорусі та окупованого Донбасу.

В Україні 25 лютого 2022 року оголосили загальну військову мобілізацію. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ, який пізніше затвердила Верховна Рада. До лав ЗСУ призивають чоловіків віком від 18 до 60 років.

7 лютого 2023 року Верховна Рада підтримала укази президента Володимира Зеленського про продовження дії режиму воєнного стану та загальної військової мобілізації в Україні на 90 дній. Закони оголошуються через засоби масової інформації і вступають в силу з дня їх опублікування.

Інші новини про мобілізацію:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти