Три шляхи зриву Саміту світу: Кулеба розповів про протидію Росії

3 червня 2024, 15:13оновлено 3 червня, 16:18
334
З'явиляються заяви про дискредитацію саміту, підкреслив глава МЗС.
Кулеба
Дмитро Кулеба оцінив ситуацію щодо Саміту миру / ua.depositphotos.com, УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про те, що країна-агресор РФ намагаєть масштабно протидіяти проведенню Саміту миру, ініційованого Україною.

"Чим сильніша протидія, тим вагоміша ініціатива. Якби саміт миру був прохідною подією, то ми б не бачили такої протидії", - підкреслив він під час пресконференції з естонським колегою Маргусом Тсахкной.

Очільник МЗС пояснив, що розсилаються листи, а також робляться заяви про його дискредитацію, кажучи, що засідання нібито не має цінності.

відео дня

Також намагаються переконати країни не брати участь у саміті, а також знизити рівень участі тих країн, які погодилися приїхати на захід, зазначив він.

"Протидія масштабна. Але ми з партнерами створимо прецедент, коли саміт миру буде скликано не на умовах агресора чи посередника, а на умовах статуту Організації Об'єднаних Націй (ООН)", - уточнив глава українського зовнішньополітичного відомства.

Кулеба додав, що підривна робота РФ проти Саміту миру ведеться в Азії, Африці та Південній Америці.

Хто такий Дмитро Кулеба?

Кулеба Дмитро Іванович - український державний діяч та дипломат, міністр закордонних справ України з 4 березня 2020 року, член РНБО з 13 березня 2020. Наймолодший в історії голова зовнішньополітичного відомства України. Дмитро Кулеба є постійним представником України при Раді Європи, посол з особливих доручень МЗС України, пише Вікіпедія.

Позиція Китаю

Зі свого боку прес-секретар китайського міністерства закордонних справ Мао Нін заявила, що Китай ніколи не "роздмухував вогонь і не підживлював полум'я" російсько-української війни, пише The Guardian.

Таким чином вона прокоментувала заяви президента України Володимира Зеленського про те, що Китай протидіє проведенню Саміту миру в Швейцарії.

За її словами, Китай вважає, що всі зусилля, спрямовані на підтримку мирних заходів у цьому конфлікті, мають бути визнані.

Водночас Мао додала, що Китай надає великого значення відносинам з Україною і залишається її найбільшим торговельним партнером. Вона підкреслила, що позиція Китаю щодо мирної конференції є дуже "відкритою та прозорою".

"Ми віримо, що зможемо отримати розуміння і підтримку всіх сторін", - зазначила вона.

Саміт миру - останні новини за темою

Як повідомлялося раніше, Володимир Зеленський заявив про причетність Китаю до спроби зриву саміту миру. Він вважає, що Китай причетний до спроби Росії зірвати саміт миру, який пройде 15-16 червня у Швейцарії.

Нагадаємо, Росія підготувала спецоперацію, зокрема, дипломатичного тиску, щоб перешкодити Україні зібрати велику кількість учасників. Сама країна-агресор, зі зрозумілих причин, на захід не запрошена.

Раніше повідомлялося, що Пекін відмовився від участі в саміті миру, пояснюючи це тим, що виступає лише за ті події щодо врегулювання "українського конфлікту", де однаково буде представлено позицію і України, і Росії.

Три шляхи зриву Саміту світу: Кулеба розповів про протидію Росії
/ Главред

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти