Путін видав указ про захоплення Росією Запорізької АЕС

5 жовтня 2022, 18:08
Крім того, для експлуатації станції планується створити ФГУП "Запорізька АЕС " і АТ "експлуатуюча організація Запорізької АЕС".
Запорізька АЕС, російські військові, окупанти
Запорізька АЕС/ УНІАН, Reuters

Президент Росії Володимир Путін видав указ та доручив передати Запорізьку АЕС під управління РФ.

В указі йдеться, що потрібно "забезпечити прийняття у федеральну власність об'єктів використання атомної енергії Запорізької атомної електростанції".

Свій указ російський глава назвав "про особливості правового регулювання в галузі використання атомної енергії на території Запорізької області". Згідно з ним, акціонерному товариству "експлуатуюча організація Запорізької АЕС" "нададуть дозвіл (ліцензію) на право ведення робіт у галузі використання атомної енергії відповідно до законодавства Російської Федерації у сфері використання атомної енергії".

Згідно з текстом нагляд і використання атомної енергії ЗАЕС визначені до 1 січня 2028 року.

Указ Путіна
указ Путіна про захоплення Запорізької АЕС
Захоплення Запорізької АЕС указ Путіна

Варто зазначити, що після викрадення генерального директора ЗАЕС окупантами на станції з'явився новий керівник. Ним став президент ДП НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

"Адміністрування станції перенесено до Києва з моменту викрадення генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова. Всі подальші рішення про роботу станції будуть прийматися безпосередньо в центральному офісі НАЕК "Енергоатом", – зазначив Котін.

За його словами, всі технічні питання експлуатації енергоблоків буде як і раніше вирішувати технічний персонал ЗАЕС за погодженням з центральним офісом компанії, а саме виконуючим обов'язки головного інженера Юрієм Черничуком під керівництвом виконуючого обов'язки першого віцепрезидента-технічного директора НАЕК "Енергоатом" Юрія Шейка. ️

Поїздка МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Російські окупанти ще напередодні прибуття місії МАГАТЕ почали влаштовувати провокації. 31 серпня вони потужно обстріляли Енергодар, в якому розташована Запорізька АЕС.

Обстріли продовжилися і вранці 1 вересня. Окупанти обстрілювали як житлові будинки, так і територію атомної станції. В результаті мінометного обстрілу росіянами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок.

Крім цього, росіяни вели артобстріл заздалегідь узгодженого маршруту проходження місії МАГАТЕ із Запоріжжя в ЗАЕС.

Українська сторона вважає дивним, що візит місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС тривав лише дві години.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти