Відмова від вакцинації: Соцстрах роз'яснив, чи оплачуються лікарняні відстороненим від роботи

5 листопада 2021, 17:28
Виплата не здійснюється за ті дні тимчасової непрацездатності, які збігаються з днями відсторонення від виконання обов’язків.
вакцинація
Лікарняні не оплачуватимуть відстороненим від роботи через відмову від вакцинації / УНІАН

З 8 листопада набирає чинності наказ МОЗ про обов'язкову вакцинацію для працівників певних сфер та відсторонення від роботи тих, хто не прищепився. Чи оплачуються лікарняні у разі відсторонення від роботи – роз'яснили у фонді соцстрахування.

Як повідомляє пресслужба відомства, допомоги за лікарняними листками не надаються працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від обов’язкового щеплення від COVID-19.

У Фонді пояснили, що лікарняні виплати потрібні для компенсації втраченого через хворобу заробітку. У разі відсторонення від роботи з припиненням виплати заробітної плати працівника, який не дотримується вимог щодо обов’язкової вакцинації проти COVID-19, факт втрати заробітку через хворобу або травму в такий період відсутній

Від кого вимагають обов'язкову вакцинацію

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, визначено наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153. Так, на період дії карантину обов'язковому профілактичному щепленню від COVID-19 підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Кого не зможуть відсторонити

  • Працівники, які мають протипоказання до щеплення, не можуть бути відсторонені від роботи, якщо не зроблять його.
  • Якщо протипоказання до вакцинації в людини тимчасове, довідка матиме обмежений термін дії ㅡ від трьох місяців або більше.
  • Також працедавці не зможуть відсторонити від роботи людей, які отримали тільки першу дозу вакцини, оскільки у цій ситуації не йдеться про ухилення чи відмову від вакцинації.
  • Крім того, люди, які перехворіли COVID-19, могти отримати відповідні сертифікати та скористатися ними. Зараз в Мінцифрі завершують роботу над такими сертифікатами в"Дії".

У МОЗ наголошують, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього немає правових підстав.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти