NYT: У Європі не знають, як виготовити обіцяний Україні мільйон снарядів

28 вересня 2023, 18:46оновлено 28 вересня 2023, 19:20
У ЄС ще у березні обіцяли закупити Україні "мільйон снарядів" до кінця 2023 року.
всу, зсу, снаряд, снаряды, боеприпасы, боеприпас, боєприпас
У росіян все ще перевага в артилерійських вистрілах / Колаж Главреда: Фото: Повернись живим, 22 окрема механізована бригада

Західні зброярі спантеличені обіцянкою Європейського Союзу поставити Україні мільйон снарядів 155 мм найближчим часом.

Як пише The New York Times, у зброярів все ще замало необхідних потужностей. Крім того, у компаній є явні проблеми з ланцюгами поставок.

Стверджується, що деякі експерти, чиновники та виробники зброї висловлюють сумнів щодо цього. За їхніми словами, ВПК Європи, можливо, не наростить виробництво боєприпасів так швидко, щоб досягнути обіцяного мільйона.

відео дня

"Я не знаю, звідки це береться. Виробничної галузі немає. Я думаю, що нам не треба говорити, що це нездійсненно, але я зараз не можу зрозуміти, як це зробити", - заявив представник норвезької збройної компанії Nammo, що покриває близько 25% усього виробництва снарядів у Європі, Мортен Брандцаєг.

З березня європейські країни стали жорсткіше підходити до оцінки і поповнення потреб у БК не тільки для України, а й для покриття власних військових запасів.

У ЄС підписали щонайменше 8 контрактів з виробниками на виготовлення артснарядів.

Саме виробництво 155 мм боєприпасів відбувається ще до отримання компаніями повної оплати.

Втім, через "атрофію" галузі протягом останніх 30 років зброярі врешті зіштовхнулися з дефіцитом ресурсів та "прогалинами" у ланцюжках поставок, щоб доставити мільйон снарядів у встановлений термін.

Снаряди для України

20 березня 2023 року країни ЄС домовилися спільно закупити мільйон снарядів для України протягом найближчого року на суму понад 2 мільярди євро.

Аартилерійські снаряди 155 мм виробляються в Польщі, Франції та Німеччині. Із суми в 2 млрд євро половина повинна бути використана для відшкодування витрат на постачання боєприпасів з арсеналів армій країн Євросоюзу.

Тодішній міністр оборони Олексій Резніков підтверджував, що Україні для контрнаступу потрібен був мільйон снарядів. Він просив у ЄС відправляти ЗСУ щомісяця 250 тисяч таких снарядів.

Згодом у FT з'явилась інформація, що нестача пороху, тротилу та інших вибухових речовин заважає країнам Євросоюзу стабільно виготовляти боєприпаси.

Вже під час зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським 28 вересня генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив про контракти на виготовлення снарядів для України на €2,4 млрд.

Попри західну підтримку, підтверджують військові, у ворога все ще перевага в артилерійських вистрілах на гарячих ділянках фронту.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти