НБУ скасовує фіксований курс: що варто знати про новий валютний режим

2 жовтня 2023, 18:55
У Національному банку вважають, що курс на міжбанківському ринку зможе як зростати, так і знижуватися.
НБУ скасовує фіксований курс: що варто знати про новий валютний режим
Зміни в НБУ / колаж: Главред, фото: УНІАН, pexels.com

Національний банк України (НБУ), який з кінця липня 2022 року утримує офіційний курс гривні 36,5686 грн/1 дол, з 3 жовтня переходить у режим керованої гнучкості обмінного курсу.

"У цьому режимі офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови правління НБУ №18, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року", - повідомили на сайті регулятора.

У Нацбанку зазначили, що завдяки компенсації структурного дефіциту курс на міжбанківському ринку зможе як зростати, так і знижуватися, реагуючи відповідним чином на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку.

відео дня

"Крім того, Національний банк значно обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного ослаблення гривні, так і істотного зміцнення", - наголосив регулятор.

Водночас курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і раніше. Тобто, курс продажу валюти в готівковому сегменті, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, й надалі визначатиметься попитом та пропозицією на ньому.

Він працює в такому режимі вже майже півтора року, упродовж яких гривня як послаблювалася, так і суттєво зміцнювалася.

Формування банками карткового курсу також відбуватиметься за тими ж правилами, що й раніше.

"Перехід до керованої гнучкості курсу став можливим завдяки виконанню макроекономічних передумов та ґрунтовній підготовчій роботі. Це дає змогу забезпечити контрольованість переходу та мінімізувати ризики для фінансового ринку, економіки та громадян", - пояснили в НБУ.

Нагадаємо, що Мінфін розкрив, що курс валют різко стрибне до 41 грн за долар. Такі цифри приблизно відповідають тому рівню, який очікував бізнес, зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Банкір розповів, до чого готуватися українцям та коли "злетить" курс долара. За нашим розрахунком, можливий коридор на готівковому ринку може бути на рівні 37,5-40 грн/долар. Точно передбачити, яким буде готівковий курс у жовтні, наразі вкрай важко.

Більше економічних новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти