"Можуть торгуватися з РФ членством України": Зеленський жорстко звернувся до НАТО

11 липня 2023, 13:39
Є ризик, що Альянс не готовий обговорювати не лише вступ України до блоку, а й навіть запрошення для вступу, зазначив український президент.
НАТО, Владимир Зеленский
Зеленський жорстко звернувся до НАТО/ колаж: Главред, фото: УНІАН, Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що є ризик того, що НАТО не готове ні запросити Україну до блоку, ні зробити її членом.

Відповідна заява була опублікована на сторінці українського президента у Telegram. Глава держави наголосив, що це дуже дивна ситуація, коли Україні не називають ніякі терміни навіть щодо запрошення для вступу в Альянс.

Зеленський наголосив, що Україна цінує своїх союзників і нашу спільну безпеку, і наша держава буде представлена на саміті НАТО у Вільнюсі, тому що це – повага. Але Україна теж заслуговує на повагу, зазначив український президент.

відео дня

"Зараз, на шляху до Вільнюса, ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України", – зазначив він.

У той же час він наголосив, що відсутність чітких часових рамок і дивні формулювання наштовхують на думку, що в НАТО не готові запросити Україну і зробити її членом блоку.

"Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про "умови" навіть для запрошення України… Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу. А значить, залишається можливість торгуватися членством України в НАТО – у переговорах із Росією. А для Росії це означає мотивацію й надалі продовжувати свій терор. Невизначеність – це слабкість. І я відверто обговорю це на саміті", – зазначив президент України.

Саміт НАТО у Вільнюсі 11-12 липня

У столиці Литви Вільнюсі у вівторок, 11 липня, розпочався саміт НАТО, під час якого, зокрема, визначиться доля України у Північноатлантичному альянсі. Під час заходу лідери військово-політичного блоку повинні прийняти рішення щодо того, чи отримає Українська держава очікуване запрошення до членства і гарантії безпеки.

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті НАТО у Вільнюсі. Так, генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив участь президента України під час своєї пресконференції.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба раніше повідомив, що країни-члени НАТО досягли консенсусу щодо усунення плану дій щодо членства зі шляху України до вступу в Альянс.

Водночас видання Politico писало, що союзники НАТО перед першим днем саміту Альянсу досі не мають узгодженого рішення щодо того, яку відповідь вони дадуть Україні щодо її бажання вступити у НАТО. А радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вранці 11 липня заявив, що Україна не отримає на саміті НАТО у Вільнюсі запрошення до вступу в Альянс. За його словами, наша держава не зможе стати членом Альянсу, поки триває війна, але можуть бути досягнуті домовленості щодо зброї та гарантій безпеки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів про завершення роботи над заключною декларацією саміту щодо України, де буде чітко прописаний сигнал стосовно її шляху до членства в Альянсі.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти