Як оформити відстрочку від мобілізації в військкоматі: пояснення адвоката

8 червня 2023, 08:38оновлено 14 червня 2023, 09:49
В Україні триває воєнний стан і загальна мобілізація, але є ряд законних підстав, які дозволяють отримати відстрочку, каже адвокат
мобілізація, всу
Є ряд законних підстав, які дозволяють отримати відстрочку від мобілізації - адвокат / УНІАН

З моменту початку повномасштабної військової агресії Росії проти України триває воєнний стан і загальна мобілізація, під час якої всіх військовозобов'язаних чоловіків у віковому діапазоні від 18 до 60 років можуть призвати до лав ЗСУ.

Але є ряд законних підстав, які дозволяють отримати відстрочку від мобілізації. Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Адвокат акцентує, що документ, що дає право на відстрочку, потрібно не просто принести в територіальний центр комплектування (в просторіччі – військкомат), а обов'язково належним чином зареєструвати його.

За словами юриста, стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" допоможе дізнатися, чи є у людини законні підстави для відстрочки від мобілізації. Якщо ж такі причини є, то необхідно зареєструвати в ТЦК документи і переконатися, що співробітники територіального центру комплектування отримали ці документи.

"Складіть заяву про надання відстрочки, посилаючись на зазначені документи. Якщо ви маєте певні хвороби і проходили лікування, обов'язково приготуйте виписки з історії хвороби і заяву з вимогою долучити їх до особистої справи при проходженні ВВК", – розповів Сімутін.

Також адвокат зазначив, що співробітники ТЦК зобов'язані поставити позначку про отримання документа, який підтверджує право на відстрочку. Сімутін радить врахувати цей аспект - для того, щоб людина на законних підставах могла довести свою непридатність до військової служби.

Дивіться відео ТСН: "мобілізація та шлях на фронт":

Мобілізація в Україні

Раніше повідомлялося, що в українському парламенті завершують підготовку законопроекту, згідно з яким в Україні буде створено так званий Реєстр "ухильників". Нардеп Федір Веніславський пропонує включати до реєстру людей, які ігнорують вручену вимогу з'явитися до територіального центру комплектування.

Пізніше юрист Роман Сімутін назвав найпростіший і легальний спосіб виїхати за кордон військовозобов'язаному. Один з найбільш легальних способів покинути Україну військовозобов'язаній людині – виїзд в якості супроводжуючого з особою, яка потребує постійного догляду.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти