Експерт розповів, від чого залежить ситуація зі світлом на Київщині

14 січня 2023, 01:32
Всі регіональні компанії щоранку дізнаються графіки відключень, коли Укренерго озвучує їм обсяги споживання електричної енергії.
Світло, Електроенергія
Ракетними атаками країна-агресор намагається ізолювати Київ / ua.depositphotos.com

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко заявив, що ситуація з електрикою в Київській області залежить від роботи місцевих розподільчих компаній. Ситуація в регіоні досить неприємна, але і стан мереж теж поганий.

Харченко пояснив в інтерв'ю Главреду, що проблема полягає в роботі регіональних компаній.

"Всі регіональні компанії, як Київської, так і інших областей перебувають в однакових умовах, тому що графіки відключення вони дізнаються вранці кожного дня, коли Укренерго озвучує їм обсяги споживання електричної енергії. Тому тут питання саме в якості роботи місцевої розподільної компанії. Погоджуся, що ситуація в області досить неприємна, але стан мереж, будемо відверті, теж дуже поганий", - сказав експерт.

відео дня

Що стосується ситуації в Києві, то ракетними атаками країна-агресор намагається ізолювати столицю, яка сама по собі є енергодефіцитною, їй обов'язково потрібне живленя ззовні.

"Тому що колись для того, щоб живити Київ, будували Чорнобильську АЕС. Зараз вона не працює, відповідно, треба забезпечувати високовольтними лініями, які з різних боків заходять до Києва. Їх багато (але їхня кількість не нескінченна), і всі вони щоразу наражаються на небезпеку під час ракетних атак, що знижує їхню здатність проводити електрику до київського енерговузла. Відповідно, він не здатний зараз отримати стільки електроенергії ззовні, скільки йому потрібно", - пояснив Харченко.

За словами експерта, Київ, Харків, Херсон та Одеса – це найскладніші регіони з точки зору стану мереж, ситуації з подачею живлення споживачам і відновлення.

"Тому що те обладнання, яке необхідне для відновлення живлення в цих регіонах, на жаль, є малодоступним та його доведеться чекати ще кілька місяців", - додав він.

Відключення світла в Україні

Атаки країни-агресора РФ на українську енергосистему теоретично можуть призвести до блекауту в Україні. Однак на практиці такий ризик досить низький. У росіян вичерпується здатність завдавати шкоди нашій державі такими атаками. Про це розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. Він висловив думку, що Україна вже пройшла найгірше з російськими ракетними атаками.

Кудрицький також заявляв, що ворожі атаки на енергетичну систему України плануються і здійснюються не лише російською армією. Загарбникам допомагають ще й російські енергетики, які добре знають енергомережу України.

Своєю чергою, директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко заявляв, що українські енергетики зараз працюють над тим, щоб зміцнити енергосистему та поліпшити фізичну безпеку енергооб'єктів. Для столиці України планують створити нову схему електроживлення, яка дозволить не боятися блекауту. Якщо такий план вдасться, то можливо із середини лютого цього року навіть у разі пошкодження енергосистеми російськими ракетами або дронами Київ все одно буде отримувати світло, тепло і воду.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти