Адвокат пояснила, чи будуть в Україні розсилати вже у квітні електронні повістки

14 квітня 2024, 09:37
Юристка Марія Левченко пояснила, що в законопроєкті №10062 описуються моменти, які діятимуть щодо формування реєстру призовників.
Адвокат пояснила, чи будуть в Україні розсилати вже у квітні електронні повістки
Як каже юристка, у законопроєкті №10062 максимально розширено перелік даних, які вноситимуться до електронного кабінету військовозобов'язаного / Колаж: головред, фото: УНІАН, facebook.com/GeneralStaff.ua

Відомий український адвокат Марія Левченко пояснила, що законопроєкт №10062 про електронний кабінет військовозобов'язаного, який нещодавно підписав президент Володимир Зеленський, не містить жодних умов щодо надсилання військовозобов'язаному повістки через електронний кабінет. Про це йдеться в Telegram-каналі адвокатського бюро "Дама в законі".

"І з підписанням цього законопроєкту не починається процес розсилання електронних повісток, як зазначають у деяких джерелах", - каже Левченко.

Юристка пояснила, що в законопроєкті №10062 описуються моменти, які діятимуть щодо формування реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Зокрема, там максимально розширено перелік даних, які будуть вноситися.

відео дня

Левченко також відповіла, чи вноситимуть дані про жінок до цього реєстру.

"Усі громадяни, які потрапляють до цього реєстру, віком від 18 до 60 років, і які не є військовозобов'язаними, призовниками або резервістами, то їхні дані будуть видалятися. Тому що в нас закон діє ще з 2017 року. І в третій статті цього закону прописано процедуру видалення всіх даних людей, які не мають відношення до військовозобов'язаних або резервістів", - підсумувала адвокат.

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні - комплекс заходів, які проводяться з 2014 року у зв'язку з військовим вторгненням Російської Федерації.

У період із 2014 до 2015 року Київ провів шість хвиль часткової мобілізації, під час якої до армії призивали переважно громадян із досвідом військових дій або строкової служби в армії віком від 20 до 60 років.

24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Київ оголосив загальну мобілізацію. До лав Сил оборони та безпеки призиваються військовозобов'язані громадяни (переважно - чоловіки) віком від 27 до 60 років.

Закон про мобілізацію - останні зміни

Нагадаємо, 10 квітня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки завершив розгляд законопроєкту про мобілізацію і підготував його до другого читання. А вже 11 квітня ВР ухвалила в другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію.

Також з урядового законопроєкту про мобілізацію виключили положення про демобілізацію та ротацію військових. Натомість уряд має розробити протягом 8 місяців новий закон із відповідними положеннями для подання до парламенту.

Окрім цього, Кабінет міністрів ухвалив постанову про виплату одноразової винагороди в сумі 70 тисяч гривень військовослужбовцям, які 30 днів виконують бойові дії на передовій, території противника та тимчасово окупованій території. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти