У Слузі народу пояснили скасування тюремного ув'язнення за брехню в е-деклараціях

2 грудня 2020, 09:26
Новий закон про електронні декларації передбачає захіл, який застосовуватиметься до топ-чиновників, зазначила Ольга Совгиря.
Рада
У Верховній Раді вважають, що притягнення депутатів до кримінальної відповідальності за незаконне декларування - неефективний захід / УНІАН

Норма в законодавстві, що передбачає кримінальне покарання для державних службовців за брехню в електронних деклараціях, не продемонструвала свою ефективність. Кращий варіант покарання - це громадські роботи.

До такого висновку прийшли в робочій групі Верховної Ради з питань врегулювання конституційної кризи, розповіла парламентарій від фракції Слуга народу Ольга Совгиря у коментарі виданню Радіо Свобода.

За її словами, визнана КСУ неконституційною стаття ККУ 366-1, що передбачає кримінальну відповідальність за брехню в електронних деклараціях, виявилася неефективною.

"Якщо ми проаналізуємо статистику застосування цього виду покарання - позбавлення волі - за статтею 366-1, яку визнав неконституційним Конституційний суд, то побачимо, що такий вирок був винесений один. Стаття фактично не працює. Можливо, питання в ефективності цієї норми в тому, що суддя, оцінюючи пропорційність правопорушення, яке вчинила конкретна особа, і цю норму, вважає, що потреби її застосовувати немає", - сказала Совгиря, зазначивши, що більш раціональним способом притягнення до відповідальності є громадські роботи. Такі заходи влада має намір вжити щодо високопосадовців.читайте такожСтало відомо про домовленості влади щодо ситуації з КСУ

Також парламентарій додала, що зараз йде обговорення того, щоб за внесення недостовірної інформації до електронних декларацій карали не позбавленням, а обмеженням волі.

Електронне декларування в Україні

  • Конституційний суд України 27 жовтня визнав статтю 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Конституції країни. Таким чином, інстанція скасувала кримінальну відповідальність за внесення неправдивої інформації до електронних декларацій та заборонила НАЗК вести відповідний реєстр.
  • 29 жовтня на РНБО було прийнято рішення про відновлення антикорупційного законодавства в Україні. Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Раді законопроект №4288, який передбачає скасування рішень КСУ і перезавантаження складу судової інстанції.
  • 1 грудня голова партії Слуга народу Олександр Корнієнко заявив, що у фракції і Верховній Раді немає голосів на підтримку президентського законопроекту щодо КСУ.
  • 30 листопада у Верховній Раді був зареєстрований проект закону №4141 авторства групи депутатів про відновлення відповідальності для державних службовців за внесення недостовірних відомостей до електронних декларацій. У тексті документа йдеться про те, що законопроект передбачає кримінальну відповідальність у вигляді штрафу або громадських робіт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти