Як перевірити свіжість яєць: хитрий трюк для господинь

8 жовтня 2024, 11:46
139
Яйці, як і інші продукти мають свій термін споживання, тому важливо знати, як перевіряти їх на свіжість.
Як перевірити свіжість яєць: хитрий трюк для господинь
Як зрозуміти, що яйця свіжі / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Яйця – один з найпопулярніших продуктів під час приготування різноманітних страв. Тому дуже важливо бути впевненим у їх якості та свіжості.

Як швидко перевірити свіжість яєць

Для того, щоб переконатися у свіжості яєць, не потрібно проводити складних маніпуляцій. Для цього є кілька простих методів:

  • Занурте яйця у воду. Наповніть посуд холодною водою та покладіть туди яйця. Якщо вони тонуть та лягають на бік, будьте певні, цей продукт найсвіжіший і його можна використовувати в їжу. Якщо яйце тоне й один кінець його трішки підіймається, ймовірно, воно вже полежало 7-10 днів. Однак, те яйце, яке навіть не торкається дна чи плаває на поверхні - не придатне для використання.
  • Сильно потрясіть яйця. Візьміть яйце та добре потрясіть біля вуха. Якщо нічого не почуєте, продукт свіжий. Булькання, сплески чи шарудіння говорять про те, що найімовірніше яйце зіпсоване.
  • Візуальна оцінка яєць. Свіже яйце всередині має прозорий, в’язкий та пружний білок, який добре тримається навколо жовтка, та щільний випуклий жовток, без плям та вкраплень іншого кольору. Якщо яйце каламутне, має кров’яні розводи, червоні краплі або білок занадто рідкий і має жовтий колір – не використовуйте його в їжу.
  • Перевірка яєць на запах. Свіжі яйця не мають запаху. Якщо ви розбиваєте яйце в тарілку і наче хвилею до вас доноситься щось кисле, то продукт зіпсований.
Як перевірити свіжість яєць: хитрий трюк для господинь
Скільки потрібно варити яйця / Інфографіка: Главред

Дивіться відео, як перевірити яйця на свіжість:

Цікаві факти про яйця

Найпоширенішими у вживанні є курячі яйця. Хоча будь-які пташині яйця можуть бути вжиті в їжу людиною. Існує практика вживання яєць деяких рептилій (наприклад, черепах).

Попри харчову цінність яєць, їхнє споживання може завдати шкоди здоров'ю у зв'язку з можливістю зараження сальмонелою або алергією на яєчні білки.

Білі яйця однаково корисні, як і коричневі. Колір шкаралупи - це всього лише генетична ознака, він ніяк не впливає на поживну цінність, смак або свіжість.

Найкраще місце для яєць - холодильник. За температури нижче 6°C бактерії сальмонели не розмножуються.

Яйця зберігаються довше, якщо покласти їх гострим кінцем донизу. Річ у тім, що на тупому кінці є повітряна бульбашка, в якій можуть бути бактерії, тож є ймовірність, що під час перевертання вони потраплять до яйця.

Яйця не можна зберігати з продуктами, що сильно пахнуть. Завдяки пористій шкаралупі вони легко вбирають сторонні аромати.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти