StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Ти повинен знати їх: їстівні гриби, які знайдуться в будь-якому лісі (фото)

9 вересня 2023, 12:37
Новачкам слід дуже уважно поставитися до вибору грибів і не піднімати незнайомі.
Їстівні гриби України
Їстівні гриби України / Колаж Главред, фото скріншот YouTube (Світ очима гуцулів, VicTour)

В Україні зростає велика кількість грибів, які, на відміну від Європи, можна збирати без обмежень. Крім того, щоб зробити заготовки з них на зиму, тихе полювання - хороший спосіб корисно проведеного часу. Главред розповідає докладно з фотографіями, які їстівні гриби можна знайти в українських лісах.

Які їстівні гриби бувають

Білий гриб

Гриб, відомий також як боровик, є справжнім делікатесом для всіх, хто захоплюється збором або просто обожнює гриби. Багато хто вважає боровика найсмачнішим з усіх відомих їстівних видів. Цей вид гриба поширений у змішаних лісах України, особливо в Поліссі та Прикарпатті, хоча можна зустріти його всюди. Зазвичай боровики з'являються з червня до жовтення. Вони віддають перевагу місцям під такими деревами, як дуб, сосна, ялина, береза та граб. Білі гриби діляться на два види: одні з високою ніжкою і маленькою шапинкою, а інші з короткою ніжкою і великою шапинкою. Раніше Главред також розповідав про те, як відрізнити білий гриб від поганки.

Ти повинен знати їх: їстівні гриби, які знайдуться в будь-якому лісі (фото)
Білий гриб / фото скріншот YouTube (VicTour)

Вовнянка

Гриби вовнянки, також відомі як мохначка або краснуха, належать до сімейства Сироїжкові і мають два різновиди: рожеву і білу. Найбільш популярними серед грибників є рожеві вовнянки. Ці гриби часто мешкають групами на лісових галявинах і, час від часу, можна зустріти їх під березами, хоча рідше — під хвойними деревами. Сезон збору грибів припадає на початок серпня і триває до кінця жовтня.

відео дня

Важливо пам'ятати, що вживання вовнянок в сирому вигляді небажано. Для безпеки необхідно попередньо їх замочувати або хоча б обдавати окропом. Найчастіше гриби вовнянки консервують, солять або маринують. Важливо проводити ретельну попередню обробку грибів, щоб уникнути можливих проблем з шлунково-кишковим трактом.

Вовнянка
Вовнянка / Фото скріншот YouTube (Геннадій Харків)

Груздь

Цей гриб також входить в сімейство Сироїжкові. З віком, справжні грузді набувають більш жовтий відтінок, іноді з місцями бурого забарвлення на капелюшку. Сезон збору справжніх груздів зазвичай починається з середини літа і триває до кінця вересня. Якщо температура поверхні грунту досягає + 10°C і вище, гриби можна знайти у великих кількостях. Ареал поширення цього виду охоплює листяні і хвойно-листяні ліси.

Груздь
Грузді / Фото скріншот YouTube (Mikhail Vishnevskiy)

Лисичка

Зібрати урожай лисичок відносно просто, так як ці гриби ростуть по всій території України, особливо в соснових лісах. Найчастіше їх можна зустріти в старих лісових насадженнях, а не в молодих. Якщо місцевість волога, покрита мохом і одночасно отримує достатню кількість сонячного світла, ймовірність знайти лисички значно зростає. Однак в періоди посухи зростання цих грибів сповільнюється.

Лисички легко плутають з їх побратимами. Головна відмінність полягає в тому, що м'якоть у справжніх лисичок має помаранчевий і іноді рожевий відтінок.

Гриби широко використовуються в різних рецептах, включно з маринованими, солоними, свіжими та сушеними варіантами. Ці гриби не тільки смачні, але й багаті каротином, який сприяє здоровій шкірі та очам, а також діє як потужний антиоксидант. Однак не рекомендується вживати лисички у великих кількостях, так як вони погано засвоюються організмом.

Лисичка
Лисички / Фото скріншот YouTube (щоденник грибника)

Глива

Гливи часто називають устричними грибами. Цей вид грибів можна вважати "хижаками", незважаючи на те, що вони не є тваринами. Причина полягає в тому, що спори глив мають паралітичний вплив на круглих черв'яків, які проживають в ґрунті. Це полегшує їхнє подальшого перетравлення. Гливи ростуть в багатоярусних групах на стовбурах сухих і ослаблених дерев, а також на пеньках. Кращими деревами для їх проживання є дуби, верби, осики і берези. Один грибковий пучок може містити від 30 до 40 грибів.

На думку кухарів, рекомендується вживати в їжу тільки молоді гриби. Щоб визначити, чи є гриб молодим чи ні, слід звернути увагу на розмір його шапинки - діаметр не повинен перевищувати 10 сантиметрів. Ніжки грибів взагалі не підходять для приготування і зазвичай обрізаються. У ліс можна вирушати за гливами вже на початку осені, і до самого січня можна знайти гриби, які придатні для збору і вживання в їжу.

Глива
Глива / Фото скріншот YouTube (Mikhail Vishnevskiy)

Опеньки

Найбільш цінними з точки зору харчової цінності є опеньки, які дозрівають восени, їх також називають справжніми опеньками.

Збір осінніх опеньків можна починати з кінця серпня і продовжувати до початку зими. Найбільш рясні врожаї зазвичай припадають на вересень, коли опеньки утворюють великі групи. Ці гриби часто ростуть в змішаних лісах і іноді навіть можна знайти їх на зрубаних деревах. Кращими для опеньків є дуби, сосни, тополі, берези, акації і в'язи. Цікаво, що колір шапинок осінніх опеньків залежить від типу дерева і складу ґрунту, на яких вони ростуть.

Опеньки
Опеньки / Фото скріншот YouTube (Mikhail Vishnevskiy)

Моховик

Цей вид грибів користується великою популярністю у любителів тихого полювання. Молоді моховики іноді плутають з підберезниками, а дорослі моховики можуть бути помилково зараховані до білих грибів. Видів в цьому роді існує кілька, але найпопулярнішими і широко поширеними вважаються зелені моховики.

Вони ростуть на змішаних і листяних лісових ділянках, і найчастіше їх можна зустріти поблизу дерев, покритих мохом, що дає їм таку назву. Моховики воліють рости біля хвойних дерев, каштанів, лип, і буків. Іноді вони також зустрічаються на узбіччях доріг, але рекомендується уникати збору таких грибів. Полювати за моховиками можна з травня до листопаду. Важливо готувати і вживати гриби відразу після збору, так як вони схильні до швидкого чорніння, і їх не рекомендується сушити.

Моховик
Моховики / фото скріншот YouTube (Зелена планета)

Маслюки

Маслюки являють собою різноманітний рід грибів, серед яких найбільш поширені болотні, білі, жовті, модринові і маслюки Болліні. Яскраво виражені ознаки можна побачити у модринових маслюків, які зустрічаються найчастіше в наших регіонах. Їх збір зазвичай починається в липні і триває до початку жовтня.

Місцерозташування маслюків включає листяні лісові ділянки з кислими ґрунтами, багатими поживними речовинами. Маслюки цінуються за свій відмінний смак і можуть готуватися по-різному, включно з солінням, маринуванням, смаженням і додавання в перші страви.

Маслюки
Маслюки / Фото скріншот YouTube (Природа Білорусі)

Підберезник

Цей вид гриба є близьким родичем білого гриба, але відрізняється наявністю дрібних темних лусочок на ніжці.

Що стосується місця проростання підберезника, сама назва говорить нам про його переваги. Ці гриби можна знайти скрізь, де ростуть берези, в тому числі в березових гаях. Вони надають перевагу тінистим місцям і часто зустрічаються у високій траві.

Збір боровиків зазвичай починається в липні і триває до настання холодів. Якщо літо вологе і дощове, гриби можуть з'явитися і раніше. Рекомендується вирушати в ліс відразу після дощу, збирати молоді гриби і використовувати їх для сушіння, маринування, смаження і приготування різних страв.

Підберезник
Підберезник / фото скріншот YouTube (Konstantin Galenko)

Сироїжка

Існує близько 50 видів цих грибів, і практично всі вони вважаються їстівними. У деяких випадках м'якоть сироїжок може мати гіркий присмак, однак при правильній обробці, такий як замочування або ретельне кип'ятіння, цей гіркий смак зникає. Якщо м'якоть гриба вважається гострою або пекучою, це може вказувати на його отруйність і неїстівність.

Сироїжка
Сироїжка / Фото скріншот YouTube (Грибоїд)

Підосичник

Підосичники за своєю харчовою цінністю наближаються до боровиків. Існує кілька різновидів красноголовців, серед яких найбільш поширені червоні, жовто-бурі, ялинові, соснові і дубові. Ці гриби зустрічаються найчастіше у вологих місцевостях і перебувають в тіні дерев.

Підосичники можна виявити як в червні, так і в кінці вересня. Вони придатні для маринування, сушіння, засолу, смаження і варіння, що робить їх багатоцільовими і популярними для кулінарних цілей.

Підосичник
Підосичники / Фото скріншот YouTube (ваш асистент)

Рижик

Рижики - це їстівні гриби першої категорії, які користуються великою популярністю завдяки своєму унікальному смаку. Їх збір можна починати з серпня і продовжувати до приходу осінніх холодів. Гриби ростуть у вологих лісах Полісся та Прикарпаття.

Рижики найчастіше використовуються для засолу і маринування, але вони також придатні для смаження. Однак перед солінням необхідно ретельно промивати їх, щоб уникнути зміни кольору і зберегти їх свіжість. Не рекомендується сушити рижики, так як це не придатний спосіб консервації для цих грибів.

Рижик
Рижики / Фото скріншот YouTube (Gribalka)

Дубовик

Дубовик часто називають піддубником, так як він зазвичай росте в дубових лісах. Збір грибів можна починати з середини літа і продовжувати до кінця листопада, проте найбільш сприятливим місяцем для збору вважається серпень.

Слід зазначити, що дубовики відносяться до категорії умовно їстівних грибів, тому при приготуванні необхідно бути особливо обережним. Недоварені гриби з лісу можуть викликати розлад шлунково-кишкового тракту. У більшості випадків дубовики сушать або маринують перед вживанням.

Дубовик
Дубовик / фото скріншот YouTube (Exciting Pastime)

Говорушка

Говорушки можуть зустрічатися як окремо, так і в групах. Серед них існують як отруйні, так і їстівні види, але навіть їстівні говорушки вимагають дуже ретельного кип'ятіння перед вживанням в їжу.

Їстівну говорушку можна відрізнити за більш яскравим забарвленням і м'якому, ніжному аромату. Молоді говорушки ідеально підходять в якості начинки для пирогів і також вельми апетитні при смаженні або варінні. Збір цих грибів можна починати з липня і продовжувати до кінця жовтня.

Говорушка
Говорушка / Фото скріншот YouTube (Зелена планета)

Головач або гриб-дощовик

Гриб головач має неповторний зовнішній вигляд, який неможливо переплутати з іншими видами. Ці лісові мешканці привертають увагу своєю унікальною формою і значними розмірами. Гриб головач також відомий як гриб-дощовик через те, що він часто з'являється в лісі відразу після дощу.

Для вживання в їжу слід вибирати тільки молоді гриби. Вони мають більш світле забарвлення, а з віком їхня поверхня стає темнішою і покривається тріщинами. Головачі можна зустріти в лісах різних типів, але найчастіше вони ростуть у вологих лісах. Для пошуку гриба рекомендується вирушати на лісові галявини і луки з середини липня до кінця листопада.

Головач
Головач / фото скріншот YouTube (Igor Ivasyuk)

Читайте більше про грибне полювання:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти