StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Скарб чи небезпека: як відрізнити сироїжку від гриба-вбивці

30 серпня 2023, 10:54
Переплутати поганку з їстівним грибом дуже просто, а наслідки — летальні.
Як викрити Сироїжку від поганки
Як відрізнити сироїжку від поганки / Колаж Главред. Фото: warbletoncouncil, vlisi.com.ua

Розрізняти їстівні гриби, такі як сироїжка, від отруйних може бути життєво важливою навичкою для любителів тихого полювання. Важливо пам'ятати, що безпека завжди повинна бути на першому місці. А щоб не ставити її під сумнів, дотримуйтеся ключових правил.

Види їстівних сироїжок

Сироїжка жовта. Помітна за яскраво-жовтою шапинкою з інтенсивним відтінком, ніжка завжди має білий колір, і ніколи не набуває червонуватих відтінків. Гриб їстівний і має приємний смак, проте його цінність оцінюється нижче, ніж інші різновиди сироїжок. Належить до третьої категорії хороших їстівних грибів. Сироїжка жовта часто вживається в свіжому вигляді і для солінь, після відварювання близько 10-15 хвилин.

Сироїжка жовта
Сироїжка жовта / Фото: Вікіпедія

Сироїжка біла або подгруздок білий. Відрізняється світло-кремовим або білим забарвленням. Його шапка часто нерівна, а нижня сторона пластинок може бути трохи жовтуватою. Смак цієї сироїжки ніжний і приємний.

відео дня
Подгруздок білий
Подгруздок білий / Фото: Вікіпедія

Сироїжка Зелена. М'якоть сироїжки зеленої відрізняється білим кольором, при натисканні набуває коричневого відтінку. Вона має м'який смак і позбавлена особливих ароматів. Гриб росте на ґрунті в листяних, переважно березових лісах, з липня до жовтня. Це чудовий їстівний гриб, який можна вживати як у свіжому вигляді, так і після сушіння.

Сироїжка Зелена
Сироїжка Зелена / Фото: Вікіпедія

Сироїжка синя або блакитна. Їстівний гриб з приємним смаком. Має різноманітні відтінки фіолетового кольору з блакитними нотками. Ніжка пофарбована в блідо-білий колір і має бархатисту текстуру.

Сироїжка синя
Сироїжка синя / Фото: Вікіпедія

Сироїжка сіра. Зростає великими групами в світлих соснових або листяних лісах, на свіжих піщаних грунтах, з червня до серпня. М'якоть сироїжки щільна, білого кольору, позбавлена запаху, з легкою гіркуватістю або слабкою пряністю.

Сироїжка сіра
Сироїжка сіра / Фото: commons.wikimedia

Як відрізнити сироїжку від отруйного гриба

Ось кілька характеристик, які допоможуть відрізнити сироїжку від отруйних грибів:

  • Різні пластинки. Одна з основних характеристик сироїжки — це білі або світлі смуги під капелюшком, які можна легко висмикнути. Отруйні гриби часто не мають такої особливості.
  • Розмір і текстура. Сироїжки зазвичай досить великі, а їх шапинка може бути досить щільною і м'ясистою. Отруйні гриби мають менш щільні і більш тендітні шапинки.
  • Місце проживання. Сироїжки часто зустрічаються в хвойних і змішаних лісах, на узліссях, в борах і трав'янистих ділянках. Якщо гриби ростуть на траві або у відкритих місцях, це може бути сигналом про те, що вони швидше за все їстівні.
  • Запах. Сироїжки можуть мати приємний грибний запах. Якщо гриб пахне дивно, неприємно або хімічно, краще відмовитися від його вживання.

Бліда поганка і сироїжка: різниця

Бліда поганка є найбільш отруйним грибом, який можна знайти в лісі. Виявити її і відрізнити від їстівного гриба — дуже важлива навичка.

Сімейство сироїжкових має безліч різновидів, але найбільше сумнівів викликає зелена сироїжка. Найчастіше її плутають з білою поганкою. Однак існують відмінності, які недосвідчені грибники можуть проґавити. По-перше, відсутність кільця на стовбурі є особливістю сироїжкових, що відрізняє їх від отруйних аналогів.

По-друге, у порівнянні з блідою поганкою, зелена сироїжка завжди має масивну ніжку, її м'якоть більш щільна і м'ясиста, відрізняється рівномірною білизною, а пластинки під капелюшком більш крихкі.

Важливо зберегти ніжку гриба в цілості — це дозволить визначити наявність вольви (яка відсутня у сироїжок). Для цього рекомендується витягувати гриб разом з коренем із землі, а не просто зрізати ножем.

Читайте більше цікавого про гриби:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти