StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Найцінніші гриби України: як їх знайти під час тихого полювання влітку

24 серпня 2023, 17:23
Мало кому вдавалося знайти ці незвичайні гриби, але спробувати, безумовно, варто
рідкісні гриби
Незвичайні гриби, які ростуть в Україні. Фото: pexels

Сезон тихого полювання вже почався. Зараз в лісах України можна знайти білі гриби, лисички, моховики, підосичники і багато інших цінних грибів. Ми ж сьогодні розповімо які з них найцінніші і де їх шукати.

Найсмачніші і рідкісні гриби України

  • Український трюфель або білий трюфель, є одним з найцінніших грибів у світі. В Україні збір українських трюфелів починається у вересні і триває протягом декількох місяців. Ці гриби ростуть у лісах, де переважають дуби та Граби. Досить ретельно оглядатися навколо-в місцях, де трюфель росте під землею, ви помітите рої мух жовтого кольору. Після знаходження важливо дуже обережно відкопати його, уникаючи будь-яких пошкоджень.
рідкісні гриби
Білий трюфель. Фото: Вікіпедія
  • Мацутаке. Дуже рідкісний вид гриба, який займає друге місце після трюфеля. Його можна знайти в Україні, є згадки, що його збирали в Криму і в Івано-Франківській області. Володіє унікальним ароматом, що нагадує смолисто-пряні нотки. Росте в хвойних і змішаних лісах, вважаючи за краще сосни і ялини. Сезон збору приходить восени, зазвичай з серпня по жовтень. Проте не всім можна їсти гриби, більше про це читайте в нашому тексті.
Найцінніші гриби України: як їх знайти під час тихого полювання влітку
Мацутаке.Фото: svitdovkola
  • Білий гриб. Цей вид вважається королем лісу. Розмір капелюшка може досягати 45 см в діаметрі, а її колір з часом змінюється від оливкового до коричневого. Можуть рости як окремо, так і в групах, і зустрічаються в різних типах лісів. Білі гриби часто зустрічаються в листяних і хвойних лісах, особливо поруч з дубами, буками, соснами і ялинами, тому оглядайте дерева ретельно.
рідкісні гриби
Білий гриб. Фото: Вікіпедія
  • Боровик королівський є одним з їстівних грибів, який відрізняється своєю великою рідкістю і вартістю. В Україні його можна зустріти в лісах на Прикарпатті, а іноді в Закарпатті. Переважно цей гриб росте на грунтах з високим вмістом вапняку. Час збору Королівського боровика - з червня по вересень.
рідкісні гриби
Боровик королівський. Фото: Instagram @lyudmila_ln
  • Лійочник рожковидний. Особливий їстівний гриб, який має багато різних назв, більшість з яких відображають його незвичайний вигляд. Його називають "ріг достатку"або" чорна лисичка". Також він відомий як трубкогриб рожковідний. Його легко відрізнити за чорнильно-чорним забарвленням. Саме тому вони також називається "трубами мертвих". Вороночники рожковідние можна знайти під деревами, де створюється тінь. Вони віддають перевагу вологим і прохолодним місцям, таким як під дубами, соснами або буками.
рідкісні гриби
Лійочник рожковидний. Фото: Вікіпедія

Як збирати гриби, щоб не отруїтися

Збір грибів-дуже захоплююче заняття, але потрібно враховувати кілька важливих нюансів.

відео дня

По-перше, якщо ви не впевнені в тому, що гриб їстівний, краще його не збирати. Вибирайте тільки ті, гриби, в яких точно впевнені.

По-друге, уникайте збирання грибів поблизу автомобільних доріг, промислових підприємств чи інших джерел забруднення.

Завжди готуйте гриби перед вживанням. Теплова обробка вбиває можливі шкідливі мікроорганізми і розкладає токсини, що містяться в деяких їстівних грибах.

Крім того, під час збирання грибів використовуйте кошики або сітки, щоб гриби могли "дихати". Уникайте використання пластикових мішків, оскільки вони можуть сприяти накопиченню вологи та погіршенню грибків. І останнє: беріть тільки ту кількість грибів, яке вам потрібно. Так ви не завдасте шкоди екосистемі лісу.

Читайте такоже:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти