StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Увага, отрута: як відрізнити отруйного близнюка білого гриба

25 серпня 2023, 10:58оновлено 25 серпня 2023, 12:13
Є три найнебезпечніших двійників білого гриба: чортів, жовчний і боровик ле Галь
Увага, отрута: як відрізнити отруйного близнюка білого гриба
Правила збору білих грибів. Фото: YouTube-канал Offroad Mushrooms

Навіть досвідчені грибники іноді помиляються. Тому важливо пам'ятати, що визначення їстівних грибів — завдання непросте. Розповідаємо про те, як відрізнити налаштований білий гриб від поганки.

Відмінності білого гриба від отруйного

  • Нижня частина капелюшки і ніжки. Білий гриб має нижню частину капелюшка (гіменофор) з трубчастою структурою, всередині якої знаходяться пори, а не пластинки. Нижня частина ніжки також має губчасту або сітчасту структуру.
білий гриб, як відрізнити білий гриб від поганки
Як виглядає гіменофор їстівного гриба. Фото: Вікіпедія
  • Колір м'якоті. М'якоть білого гриба має світло-кремовий або білий колір. Вона не змінює колір при розрізі або пошкодженні. Неїстівні види грибів можуть мати більш яскравий або насичений забарвлення м'якоті.
білий гриб, як відрізнити білий гриб
Як виглядає м'якоть їстівного гриба. Фото: Вікіпедія
  • Відсутність виражених яскраво-червоних або помаранчевих відтінків. Білий гриб зазвичай не має яскраво-червоних або помаранчевих відтінків на капелюшку, ніжці або м'якоті. Ці кольори можуть бути ознакою наявності токсинів у грибі.
  • Відсутність гіркого смаку. М'якоть білого гриба має нейтральний смак або ніжний грибний аромат. Неїстівні гриби можуть мати гіркий або неприємний смак.
  • Відсутність сильного запаху. Білий гриб зазвичай має приємний, ніжний запах грибів. Сильний, неприємний або хімічний запах може бути ознакою отрути.
  • Присутність клейкості або слизу. Молоді білі гриби можуть бути кілька клейкими, але це не повинно бути занадто виражено. Неїстівні види з надмірною клейкістю часто є ознакою небажаних грибів.

А щоб знайти не тільки їстівні, а й найцінніші гриби, дотримуйтесь порад про те, де їх шукати в Україні влітку.

відео дня

Небезпечні двійники білого гриба

Жовчний гриб. М'якоть жовчного гриба гірка і не зникає навіть при приготуванні. На відміну від білого гриба, підніжка другого гладка, без вираженої губчастості. У білого гриба ніжка плавно змінює забарвлення від світло-коричневого у верхній частині до білого в нижній. Крім того, для жовчного гриба характерний інтенсивний і виражений гіркий смак. Відразу після розрізу ніжка жовчного гриба стає коричневою, тоді як у білого гриба вона залишається білою.

Увага, отрута: як відрізнити отруйного близнюка білого гриба
Як виглядають жовчний і білий гриби. Колаж: Главред

Сатанинський або чортів гриб. Капелюшок полушаровидной форми і при дотику дарує відчуття сухості і бархатистості. Колір капелюшка варіює від білуватого до брудно-сивуватого відтінку. Після розрізу змінює своє забарвлення: починаючи з червоного і поступово переходячи до синюватого відтінку протягом декількох хвилин. Відносно будови ніжки, воно відповідає класичному вигляду боровика: масивне і бочковидное, плавно звужуючись до капелюшку.

Увага, отрута: як відрізнити отруйного близнюка білого гриба
Як виглядають сатанинський і білий гриби. Колаж: Главред

Боровик ле Галь. Цей гриб також відноситься до отруйних видів. Його особливістю є характерна рожево-помаранчева палітра. Поверхня капелюшка гладка, і її форма змінюється з віком гриба: спочатку вона опукла, потім набуває напівкулясту форму, стаючи трохи розпластаною. М'якоть цього гриба має білуватий або світло-жовтий колір, а при розрізі починає голубіти. Відрізняється також приємним ароматом грибів.

Увага, отрута: як відрізнити отруйного близнюка білого гриба
Як виглядають Боровик ле Галь і білий гриб. Колаж: Главред

Читайте також більше про гриби:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти