StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Сезон тихого полювання: секрет швидкої чистки грибів без клопоту

31 серпня 2023, 10:04
Чистка грибів - процес нескладний, головне - не залишати їх нечищеними надовго.
Секрети чистки грибів
Секрети чистки грибів / Колаж Главред, фото freepik

Для кожного грибника відомо, що збір грибів - лише частина справи, і після цього настає етап підготовки до приготування. Іноді він може розтягнутися до пізньої ночі, особливо, якщо ви не знаєте, як відрізнити сироїжку від отруєного гриба.

Ми розповімо вам, як правильно обробити зібрані гриби та зберегти їх у найкращому стані.

Основні правила чистки грибів після збору

Малодосвідчені грибники можуть вважати, що після збору грибів слід відразу приступати до їх миття. Однак ця думка є недостатньо точною. Перш за все, потрібно перебрати та очистити гриби від бруду та листя. Після цього можна переходити до процесу миття та подальшої сушки .

відео дня

Важливо пам'ятати, що гриби, такі як маслюки, не рекомендується мити перед очищенням, оскільки вони можуть стати надто липкими, утруднюючи процес чищення. Щоб ефективніше впоратися з ними, рекомендується починати очищення з ніжки і обов'язково знімати шкірку з грибної шапинки.

Також важливо видділити гіменофор (сіточку, яка розташована під шапинкою) з великих грибів. Це допоможе знизити в'язкість під час приготування. Проте, враховуючи, що це може бути довго, багато грибників відмовляються від неї.

Під час очищення важливо уважно оглядати гриби на наявність комах, які можуть бути непроханними гостями. Зіпсовані ділянки слід обрізати, гриби добре промити та обов'язково добре просушити перед зберіганням.

Як почистити різні види грибів

Шампіньойони

Якщо ви виростили печериці самостійно у теплиці, то немає потреби їх повністю очищувати, важливо лише добре протерти їх, щоб усунути залишки ґрунту.

При зборі грибів у лісі важливо попередньо підготувати їх. Відразу після збору слід ретельно видалити мох, траву та землю руками, швидко промити під струменем води, а потім розкласти для сушіння.

Якщо гриби було куплені в магазині, рекомендується або здійснити повне очищення, видаливши шкірку, або промити їх під струменем води, а після цього добре висушити. Печериці не рекомендується замочувати у воді або довго промивати.

Білі гриби

Зазвичай нижню частину гриба повністю видаляють через велике скопичення бруду. Місце, де гриб був зрізаний, перевіряється на наявність ходів від черв'яків (личинок). Якщо їх багато, то краще відмовитися від такого гриба. Незначна кількість ходів не становить значної загрози, і їх можна обережно зрізати тонким ножем. Це варто зробити відразу після збору, оскільки черв'як може перелізти на інші гриби у кошику, створивши для себе нове житло. Після проведення очистки готовий продукт сушать, використовуючи звичайний або паперовий рушник.

Маслюки та опеньки

Маслюки чистять, знімаючи з капелюшка шкірку, попередньо обдавши їх окропом для легшого процесу чищення. Опеньки зазвичай не чистять, хіба що очищають від лісового сміття і промивають під проточною водою.

Що робити з грибами після збору

Господині використовують такі методи обробки грибів, як соління, маринування або смаження. Важливо мати на увазі, що тривалість та умови зберігання впливають на термін придатності грибів.

Один з найпростіших способів зберігання грибів - заморожування. Для цього рекомендується очистити гриби, після чого ретельно просушити та помістити до морозильної камери. У ролі контейнерів можна використовувати різні ємності або харчову плівку. Однак, варто пам'ятати, що гриби, які можуть бути умовно їстівними, наприклад, опеньки, вовнянки, дубовики тощо перед заморожуванням рекомендується двічі відварити.

Важливо уникати затягування з обробкою грибів після їх миття, оскільки ці продукти швидко псуються. Не обов'язково заморожувати гриби, оскільки їх також можна зберігати в холодильнику. Проте, якщо вам потрібно зберегти велику кількість грибів і ви не плануєте споживати їх одразу, то рекомендується обрати як спосіб зберігання заморожування.

Більше про гриби:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти