StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Старше за Київ на сотні років: яке найстаріше місто в Україні - знають не всі

27 червня 2024, 04:46оновлено 29 червня, 16:49
180231
Найстаріше місто України на кілька сотень років старше за Київ, а наймолодшому - немає ще й 40 років. Главред з'ясував, як називаються ці міста в Україні.
Старше за Київ на сотні років: яке найстаріше місто в Україні - знають не всі
Яке місто в Україні найстаріше - історик здивував відповіддю / Колаж Главред, фото: УНІАН

Найстаріше місто на території України є одночасно одним із найстаріших міст всього світу і це не Київ або Чернігів. Це місто знаходиться на півдні України і здавна вважається стратегічним на Чорноморському узбережжі. Про те, яке місто є найстарішим в Україні розповів історик Олександр Алфьоров у своєму відео на YouTube.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про цікаві факти з історії України, рекомендуємо наш матеріал: Не Почаївська і не Києво-Печерська: яка лавра найстаріша в Україні - Акім Галімов.

Яке місто є найстарішим в Україні

За його словами, саме Білгород-Дністровський, раніше відомий як Аккерман, є одним із найстаріших міст України з багатою історією, яка налічує понад 2,5 тисячі років. Розташований на правому березі Дністровського лиману, він був заснований ще у VI столітті до н.е. грецькими колоністами.

"Це місто заснували у 6 столітті до нашої ери під назвою Офіуса. Потім вони змінили назву і місто стало називатися Тіра", - вказує Алфьоров.

У середньовіччі місто перебувало під контролем різних держав і народів, включаючи Київську Русь, Болгарське царство, Угорське королівство, Золоту Орду, Молдовське князівство і Османську імперію.

"В часи Київської Русі воно мало назву Білград (Білгород). Потім змінили назву на Аспрокастру. Потім, зрештою, теж були зміни назв, наприклад, як Мальвокастро, Монкастро або Маврокастро", - сказав він.

Дивіться відео про те, яке місто є найстарішим в Україні:

Історик додає, у XIII-XIV століттях місто було відоме під назвою Аккерман.

"Зрештою, ми його знаємо під назвою Аккерман, під якою вона входила до української держави у 1918 році. Зрештою, це місто отримало назву, яку ми сьогодні знаємо Білгород-Дністровський. У 1999 році це місто відзначало свій ювілей - 2500 років. І всесвітня організація UNESCO визнала, що це місто є одним із найстаріших у світі", - резюмував він.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про історію України та цікаві факти з неї, рекомендуємо наш матеріал: маловідоме місце в Україні: де був похований давньогрецький герой Ахіллес.

Хто такий Олександр Алфьоров

Олександр Анатолійович Алфьоров — український історик, радіоведучий, громадський та політичний діяч, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України. Автор понад 100 наукових статей; автор та співавтор книг, передає Вікіпедія.

Яке місто є наймолодшим в Україні

Наймолодшим містом України є Славутич, який почав будуватися після аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року. Остаточно будівництво було завершено в 1988 році. Наразі, як і понад 30 років тому, абсолютна більшість мешканців це колишні або нинішні працівники ЧАЕС. Про це повідомив тревел-блогер під ніком @Patria project у своєму Instagram.

"Місто унікальне тим, що збудовано кварталами, які будували архітектори з усього колишнього Радянського Союзу. Славутич має 12 кварталів: Бакинський, Бєлгородський, Вільнюський, Добринінський, Київський, Єреванський, Ленінградський, Московський, Ризький, Таллінський, Тбіліський та Чернігівський", - написав він.

За його словами, місто надзвичайно густо засаджене та оточене сосновим лісом. Повністю пішохідне, громадський транспорт відсутній як і сміття на вулицях.

"Дуже охайно. Особливо вражає відчуття тиші та спокою. Іншого такого міста в Україні я ще не бачив", - сказав блогер.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, які аксесуари носили українські козаки та, яке це мало значення, рекомендуємо наш матеріал: Навіщо козаки носили сережки у вусі: історики назвали 3 неочевидні причини.

Крім того, він додав, що Славутич, хоч і знаходиться, майже на кордоні з Білоруссю і оточений Чернігівською областю, відноситься адміністративно до Київської області. Таке рішення було прийняте ще з самого початку його будівництва та пов‘язано з вищенаведеними причинами, які упираються в аварію на ЧАЕС.

"А ще й до цього, Славутич - місто, де приблизно до 2010-х років народжуваність перевищувала смертність. Тут дуже багато молоді. Якщо ви хочете поглянути як виглядає типове радянське місто минулого століття - вам у Славутич", - резюмував тревел-блогер.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти