StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Не Почаївська і не Києво-Печерська: яка лавра найстаріша в Україні - Акім Галімов

28 травня 2024, 22:37оновлено 30 травня, 11:11
1716
Києво-Печерська лавра не є настарішою лаврою на території України. Найстаріша лавра України знадодиться на Волині, вказує документаліст Акім Галімов.
Не Почаївська і не Києво-Печерська: яка лавра найстаріша в Україні - Акім Галімов
Де знаходиться найстарша лавра в Україні і яка вона - Акім Галімов / Колаж Главред, фото: УНІАН

Київ став столицею середньовічної Русі-України через ряд економічних причин. Сприятливим ґрунтом для становлення української столиці було вдале розташування на шляху "Із варягів у греки", що проходив від Балтійського моря до Константинополя. Однак після 1204 року, коли хрестоносці захопили Константинополь, економічний і політичний центр Русі-України переходить до Галицько-Волинського князівства. Окрім потужної економіки і соціальної структури, західні українські землі мали ще один фактор, який спричинив перенесення політичного центру на захід - релігійний. Про це розповів документаліст Акім Галімов у відео "Реальна історія Галицько-Волинського князівства" на YouTube.

Що відомо про становлення Галицько-Волинського князівства

Акім Галімов зазначає, що землі Волині та Галичини мали вагомий соціально-економічний потенціал.

"Російські пропагандисти стверджують, що на фоні цього (захоплення Константинополя хрестоносцями і загострення політичної ситуації - ред.) політичний центр Русі перемістився до Залісся (Володимиро-Суздальського князівства - ред.) до міста Володимир на Клязьмі, але це відверта неправда. Політичний центр дійсно перемістився у Володимир, але не на Заліссі, а на Волині, де була розташована столиця Володимирського або Волинського князівства", - вказує він.

Князь Роман Великий у 1199 році об'єднує Волинське князівство із Галицьким і утворює Галицько-Волинське князівство.

"Роман Мстиславович не просто об'єднав Волинь і Галичину, він прагнув об'єднати усі Руські, тобто етнічні Українські землі в одну державу. Вже у 1201 році під його владою були всі етнічні українські землі на правобережжі, включаючи Київ.", - додає Акім Галімов.

Яка найстаріша лавра на території України

У документальному відео зазначається, що на землях Волині був один із головних духовних центрів середньовічної України, який спричинив перенесення політичного центру саме туди.

"На цих землях був один із головних духовних центрів Середньовічної України", - наголошує документаліст Акім Галімов, зазначаючи, що Жидичинський монастир є нібито це найстарішою лаврою в Україні.

Хто такий Акім Галімов

Акім Альфадович Галімов— український журналіст, сценарист, автор і продюсер історичних проектів 1+1 Media. У проекті "Реальна історія" Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми.

Отець Констянтин, настоятель Жидичинського Свято-Миколаївського монастиря у селі Жидичин Ківерцівського району Волинської області зазначає, що ця лавра, ймовірно, є найстарішою лаврою в Україні.

"Ми провесники, тому що подвижники йшли, Антоній йшов з Афону, і він потихеньку добирався, і в Чернігові був, і потім був в Києві. А тут нас пролягав зовсім інший місіонерський шлях, моравський. В 975 році вже згадується анект, який тут жив. Зараз там триває дискусія, чи це був єпископ, чи це був просто чернець", - наголошує священник.

Він робить висновок, що Жидичинський монастир фактично засновано ще в кінці 10-го століття.

Дивіться відео про історію Галицько-Волинського князівства:

Як християнство з'явилось на Волині та Галичині

Акім Галімов додає, що на Волинь християнство потрапило ще до хрещення Володимиром Києва та Київської Русі.

"Річ у тім, що всередині IX століття на захід від українських земель утворилася велетенська слов'янська держава Моравія. Саме в цій країні проповідували відомі Кирило і Методій, які розробили старослов'янську мову для того, аби популяризувати християнство серед слов'ян. Моравська єпархія Кирила і Методія діяла на велетенській території, в тому числі і на Волині", - йдеться у відео.

Настоятель Жидичинського Свято-Миколаївського монастиря наголошує, що неподалік від лаври є старе русло річки Стир. За його словами, в процесі досліджень було з'ясовано, що кордон древньої Моравської єпархії пролягав саме по руслу річки Стир.

Крім того, у 1227 році до Жидичинського монастиря приїздив також і син Романа Великого - Данило, якого українські більше знають під ім'ям Данила Галицького.

"Якщо ми хоч трохи віримо реальним документам, тим самим літописам, а йдеться про Іпатіївський літопис, то він каже, що не нібито, а в буквальному розумінні король Данило приїздив сюди для того, щоб поклонитися чудотворному образу, який тут зберігався в цьому монастирі", - резюмує отець Констянтин.

Що відомо про отця Констянтина

Отець Костянтин Марченко - Настоятель Жидичинського Свято-Миколаївського монастиря, що у селі Жидичин Ківерцівського району Волинської області. Деканом монастирів Волинської єпархії Православної церкви України.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти