StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Навіщо козаки носили сережки у вусі: історики назвали 3 неочевидні причини

12 березня 2024, 14:40оновлено 13 березня, 15:34
Главред з'ясував, що на думку істориків сережки у вусі козаків могли чимало розповісти про їх соціальний стан та кількість дітей в роду.
Навіщо козаки носили сережки у вусі: історики назвали 3 неочевидні причини
Чому козаки носили сережки у вусі - історики назвали 3 причини / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, УНІАН

Традиція носіння сережок серед українських козаків має глибокі історичні коріння і пов'язана з багатьма аспектами культури та вірувань того часу. Сережки у вусі для козаків були не лише елементом прикраси, але й символом їхньої національної гідності, бойового духу та статусу.

Чому козаки носили сережки

Перш за все, носіння сережок у вусі могло мати практичне пояснення. Вірувалося, що це допомагало захистити вуха від холоду та вітру, що було важливо для воїнів, які проводили багато часу на відкритій місцевості. Крім того, сережки можливо служили захистом від "злого ока" та інших негативних впливів, що було досить поширеною віруванням у ті часи.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про традицію носіння срежок, рекомендуємо наш матеріал: Навіщо пірати носили сережки: 4 причини, які вас здивують.

Символічно сережки також могли мати велике значення. Вони відображали мужність, сміливість та готовність до боротьби за волю і незалежність своєї країни. Носіння сережок стало своєрідним елементом самоідентифікації козаків, відображенням їхньої національної гордості та віри в свою справу.

Самі ж сережки у чоловіків-козаків мали зазвичай вид простого півмісяця і в кращому випадку були срібними.

Що означало носіння однієї або кількох сережок у козаків

Історики Національного заповідника "Хортиця" вказують, що кількість сережок та те, на якому вусі вони знаходились мало особливе значення в повсякденному житті та в бою.

"Якщо козак носив сережку у лівому вусі, то це означало, що козак – останній син у своєї матері. Якщо український козак носив сережку у правому вусі, то це означало, що це останній чоловік у своєму роду", - зазначають дослідники.

Дивіться відео про те, чому козаки носили сережки у вусі і що це означало:

Крім того, були випадки коли представники українського козацтва носили сережку на обох вухак. За даними істориків це означало, що він є єдиною дитиною у сім'ї.

Зазначається, що у військових походах та боях таких козаків за можливості берегли від активної участі в бойових діях.

Доктор історичних наук, професор Леонтій Войтович припускає що наявність сережок звільняла козаків від небезпеки, не можна. Вони, як інші, брали участь у боях пліч-о-пліч з іншими. Проте інші козаки, відповідно до негласних правил, старалися їх уберегти та, за можливістю, підстраховували.

Що відомо про Національний заповідник "Хортиця"

Національний заповідник "Хортиця" - заснований у 1965 році, а статус національного отримав 6 квітня 1993 року постановою Кабінету Міністрів України № 254. До його складу входить сам острів Хортиця і прилеглі острови та скелі: Байда, Дубовий, Ростьобин, Три Стоги, Середня, Близнюки, урочище Вирва на правому березі Дніпра, що мають загальнодержавне та історичне значення. Загальна площа заповідника — 2 386,86 га, повідомляє Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти