StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Маловідоме місце в Україні: де був похований давньогрецький герой Ахіллес

3 червня 2024, 14:32оновлено 6 червня, 19:10
51437
Давногрецькі легенди наголошують, що відомий античний воїн Ахілл він же Ахіллес міг бути похований на території сучасної України, а саме на півдні Одещини.
Маловідоме місце в Україні: де був похований давньогрецький герой Ахіллес
Маловідоме місце в Україні - де був похований Ахіллес / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Відомий блогер та хімік Гліб Репіч провів цікаве опитування серед українців на історичну тематику. У своєму Instagram він опублікував відео, в якому він опитує людей на вулиці і намагається отримати відповідь на питання: "Де похований давньогрецький герой Ахіллес, це місце в Україні".

Якщо вам цікаво дізнатись більше про цікаві факти з історії України, рекомендуємо наш матеріал: Не Почаївська і не Києво-Печерська: яка лавра найстаріша в Україні - Акім Галімов.

Де похований Ахілл

Відповідаючи на питання блогера, більшість опитаних ним перехожих не знали правильну відповідь на питання, деякі навіть згадували прислів'я та приказки.

відео дня

"Ну, Ахіллес - це Ахіллесова п'ята. Мені здається, десь Єрусалим", - вказували опитані на відео.

Вже після того, як Гліб Репіч навів уточнюючі питання про місцепроживання греків на території України, вдалось наблизитись до правильної відповіді.

"Греки жили на Одещині. В тому місці, де він похований, біля Одеси є храм Ахіллеса, в морі. В це місце завжди приходили чоловіки, які хотіли стати воїнами, бо воно за легендами надавало їм мужності. Тому що саме на цьому острові похований Ахіллес. Там стояв храм Ахіллеса, його потім розібрали - і з цих блоків поставили маяк", - підказує Гліб Репіч.

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Дивіться відео про те, де похований Ахілл (Ахіллес):

Згодом перехожі таки змогли назвати правильну відповідь. Отже, існує легенда, що Ахіллес був похований на території острова Зміїний.

Давні греки називали його "Острів Ахілла", через те, що там було розташовано храм Ахілла і похований сам Ахілл.

Що відомо про легенду "Про щит Ахілла"

Згідно з давньогрецькими міфами, острів Зміїний підняла з моря богиня Фетіда для свого сина Ахілла. На його честь давні греки збудували храм, руїни якого зберігалися до початку XIX століття. Після російсько-турецької війни 1828—1829 рр. острів відійшов до Російської імперії, і росіяни збудували з залишків храму маяк.

Інші туристичні довідники Одещини містять ще більше цікавих деталей:

"У середині XX століття на дні моря біля берегів о. Зміїного було знайдено багато артефактів, що належали храму, де був похований Ахілл. Відомо, що давньогрецьких героїв ховали разом зі зброєю. Тому не виключено, що десь поряд із вже знайденими археологічними предметами на дні моря може лежати і знаменитий щит Ахілла, який вважався символом непереможності", - зазначають туроператори.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, які аксесуари носили українські козаки та, яке це мало значення, рекомендуємо наш матеріал: Навіщо козаки носили сережки у вусі: історики назвали 3 неочевидні причини.

Що відомо про Ахіллеса

У грецькій міфології Ахілл або Ахіллес (грец. Ἀχιλλεύς, перекл. Achilleús) - герой Троянської війни, відомий як найбільший з усіх грецьких воїнів. Центральний персонаж "Іліади" Гомера, син нереїди Фетіди та Пелея, царя Фтії та знаменитого аргонавта. Ахілл виріс у Фтії разом зі своїм товаришем дитинства Патроклом і отримав освіту у кентавра Хірона. В "Іліаді" він представлений як вождь міфічного племені мірмідонів, повідомляє Вікіпедія.

Найвизначнішим подвигом Ахілла під час Троянської війни було вбивство троянського царевича Гектора біля воріт Трої. Хоча смерть Ахілла не описана в "Іліаді", інші джерела сходяться на думці, що він був убитий наприкінці Троянської війни Парісом, який поцілив у нього стрілою. Пізніші легенди (починаючи з незавершеного епосу Статія "Ахіллеїда", написаного в 1 столітті нашої ери) стверджують, що Ахіллес був невразливим у всьому тілі, окрім однієї п'яти. Згідно з цим міфом, коли його мати Фетіда занурювала його немовлям у річку Стікс, вона тримала його за одну п'яту, залишивши її незачепленою водою, і таким чином, це була його єдина вразлива частина тіла.

Відсилаючи до цих легенд, термін "ахіллесова п'ята" став означати слабке місце, яке може призвести до падіння, особливо у когось або чогось з міцною статурою.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти