StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Навіть не Харків: яке місто було першою столицею України - несподівана відповідь

9 червня 2024, 12:35оновлено 11 червня, 09:39
93950
Чимало українців вважають саме місто Харків першою столицею України, однак на думку істориків це є нічим іншим як більшовистською пропагандою.
Навіть не Харків: яке місто було першою столицею України - несподівана відповідь
Яке місто є першою столицею України - перша столиця незалежної України / Колаж Главред, фото: УНІАН

Ще з радянських часів в підручниках з історії зазначалось, що перша столиця України - це місто Харків. Однак сучасні українські історики вказують, що насправді це не так, і перша столиця України - це не Харків, та навіть не Львів. Про те, яке місто є першою столицею України з історичного погляду розповів у відео YouTube-каналу "імені Т.Г. Шевченка" історик брат Капранов.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про цікаві факти з історії України, рекомендуємо наш матеріал: Не Почаївська і не Києво-Печерська: яка лавра найстаріша в Україні - Акім Галімов.

Яке місто було першою столицею України

За словами історика, Харків було проголошено столицю маріонеткової Української народної республіки рад (УНРР), створеної більшовиками на противагу УНР.

"Маріонеткова більшовицька УНРР зі столицею в Харкові була організована в кінці грудня 1917 року, на місяць пізніше за Українську народну республіку зі столицею в Києві", - вказує брат Капранов.

Він додає, що якщо навіть забутись за давню Русь, все одно Харків ніяк не може вважатися першою столицю.

Дивіться відео про те, яке місто було першою столицею України:

"Адже перший не буває на місяць пізніше за другого. Однак комуністи ніколи не нітилися брехати, тому після 1934 року, коли столиця радянської України повернулася до Києва, вони почали іменувати Харків першою столицю. А якщо довго повторювати будь-яку дурницю, вона застряє в голові. Тому і досі за 30 років після ліквідації радянської України, столиця якої справді спочатку розташовувалась у Харкові, ми чуємо, що це перша столиця, немовби труп комуністичної влади тягне до нас свої руки з могили", - зазначив він.

Хто такі брати Капранови

Віталій Капранов і Дмитро Капранов (Брати Капранови) - українські видавці, письменники, публіцисти. За даними Вікіпедії, на початку 1990-х років брати Капранови видавали в Москві українську газету "Тинди-Ринди" і журнал української фантастики "Брати".

У 1998 році Капранови переїхали до Києва, вважаючи, що українці повинні жити в Україні. Не зумівши видати свою книгу, вони вирішили самі стати видавцями. Перший книжковий проєкт Капранових - каталог книг українською мовою поштою "Книгоноша". У 2000 році вони організували видавництво "Зелений пес". Першою випущеною книжкою став роман Леоніда Кононовича "Я, зомбі". Крім літературної, видавничої, торговельної та громадської діяльності брати Капранови займаються публіцистикою, друкуючись у різних українських ЗМІ.

Чому Харків називають "першою столицею України"

Головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький в коментарі Oboz.ua зазначив, що у другій половині 1919 року, коли більшовики перемогли Денікіна і він почав тікати у напрямку Криму і Одеси, більшовицька влада встановила свою владу не в Києві, який традиційно вважався національною столицею України, а в Харкові.

"Тому що Харків тоді був значною мірою зросійщений, там жило багато росіян", - вказує він.

Хто такий Станіслав Кульчицький

Станіслав Кульчицький - доктор історичних наук, професор, в.о. головного наукового співробітника відділу історії України 20—30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України Національної академії наук України. Автор численних досліджень з історії України XIX — початку XXI століть, повідомляє Вікіпедія.

Як пояснив Кульчицький, Харків залишався столицею радянської України до 1934 року, після чого столицю було перенесено за рішенням Сталіна.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, які аксесуари носили українські козаки та, яке це мало значення, рекомендуємо наш матеріал: Навіщо козаки носили сережки у вусі: історики назвали 3 неочевидні причини.

"1934 року, тобто після Голодомору, Сталін фактично поставив на коліна усіх українців винищенням мільйонів і залякуванням всіх інших мільйонів, тому що це був терор голодом. А будь-який терор – це в першу чергу залякування. Тому Сталін вже не заперечував і навіть підказав, щоби 1934 року проголосити Київ столицею радянської України", – розповів історик.

Яка перша столиця незалежної України

Блогер Марія Паньків вирішила дізнатися в українців, яке місто є першою столицею незалежної України.

У своєму TikTok вона опублікувала відео, у якому поцікавилася у перехожих про першу столицю незалежної України.

Відповідаючи на запитання блогера, один із перехожих із впевненістю називав саме Харків - першою столицею незалежної України, однак, за словами блогерки це не так.

Дивіться відео про те, яке місто є першою столицею незалежної України:

Марія Паньків вирішила підказати правильну відповідь перехожому чоловіку даючи питання, які напряму вкажуть на правильну відповідь.

"Скільки років Україна незалежна?", - запитала вона.

"В 1991 році хіба був Харків столицею незалежної України?", - уточнює блогерка.

Таким чином, вона робить висновок, що першою столицею незалежної України (з 1991 року) - є місто Київ.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти