StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

"Написано в його творах": що любив їсти Тарас Шевченко - деякі страви дивують

12 серпня 2024, 19:31оновлено 13 серпня, 09:34
29402
Біографи та шевченкознавці змогли дізнатись майже всі таємниці біографії генія Тараса Шевченка та навіть про розповіли про кулінарні смаки Кобзаря.
'Написано в його творах': що любив їсти Тарас Шевченко - деякі страви дивують
Біографія Тараса Шевченка - що найбільше любив їсти Кобзар / Колаж Главред, фото: УНІАН, wikipedia

Символ української нації, Кобзар Тарас Шевченко мав особливу любов до їжі. Він був частим гостем найрізноманітніших ресторанів, адже заробляв непогані гроші на своїх портретах на замовлення. Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла Катерина Барановська, старший науковий співробітник екскурсійного відділу Національного музею Тараса Шевченка в Києві.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про цікаві факти з історії України та українців, рекомендуємо наш матеріал: Старше за Київ на сотні років: яке найстаріше місто в Україні - знають не всі.

Що любив їсти Тарас Шевченко

"Кав'яр, ікра, устриці, курчата, естонська ковбаска, ростбіф, холодна телятина і, звичайно, сало і домашня ковбаска. Це лише невеликий перелік страв, які Тарас Шевченко згадує у своїх записах", - зазначає Катерина Барановська.

За словами експерта, найбільше український Кобзар любив борщ, але непростий.

"Борщ був або затертий пшоном і затовчений старим салом, або сушеними карасями", - вказує вона.

До речі, на рибі Шевченко знався особливо добре.

"Щука, судак, міцно приправлені перцем, тарань. І ось у листі до свого троюрідного брата Варфоломія Шевченка, Тарас просив його надіслати на весілля Тараса з Ликерою сушених карасів кілька десятків та запеченого дніпровського ляща", - ділиться шевченкознавиця.

Дивіться відео про те, що любив їсти Тарас Шевченко:

Крім того, Тарас Шевченко полюбляв ковбаски, але не німецькі, просив надіслати йому українських.

"Обожнював вареники, особливо з сиром, та так, що інколи вони аж вперед очима в нього стояли. А на засланні в Казахстані призвичаюся до пельменів. За раз міг з'їсти аж 100 штук", - йдеться в сюжеті.

Також Катерина Барановська розповідає про кумедний випадок, який стався через надмірну любов Шевченка до пельменів.

"Одного разу Шевченко завітав до дружини коменданта Новопетровської фортеці Агати Ускової. Агата ліпила ці пельмені, зайшов Шевченко і вона запитала його, скільки на вашу душу зробити. Він відповів 100. Вона пожартувала, ну не вже ви з'їсте 100 пельменів. І справді вони зліпили 100 пельменів, окремо для Шевченка. Там навіть жартома додали в деякі перцю, якихось ще таких сюрпризиків. Але Шевченко з'їв, не мигнувши оком", - розповідає фахівець.

Катерина Барановська додає, що овочі також були в раціоні Кобзаря.

"Полюбляв цибулю, часник, огірочки, як і свіжі, так і солоні, а найбільше любив молоду редьку", - ділиться вона.

Що любив пити Тарас Шевченко

Так, за даними шевченкознавців, під час навчання в художній академії Тарас він був кавоманом, адже тоді саме кава тримала його в тонусі. Та більше ніж каву Шевченко любив чорний чай, і він обов'язково мав бути з лимоном.

"Такий напій як чай Шевченко вже оцінив, бувши на засланні. Бо там були проблеми з хорошою якісною водою і якраз чаєм з лимоном він рятувався від спраги. А іноді Шевченко для профілактики якихось захворювань додавав чай і ром. Його друзі навіть жартували, що Шевченко пив не чай з ромом, а ром з чаєм. До речі саме чай Шевченко брав собою на пікнік, а до чаю на природі завжди були фрукти. Найбільше любив Шевченко – сливу та кавун", - резюмувала Катерина Барановська.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти