У Мінсоцполітики розповіли, чому підвищення пенсійного віку не допоможе

8 березня 2024, 11:06
В Україні середній пенсійний вік, тобто, якщо взяти всі категорії без урахування їхньої кількості, становить приблизно 54 роки, розповіли в Мінсоцполітики.
Пенсії, бабуся
Чому підвищення пенсійного віку не допоможе: пояснення Мінсоцполітики / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

В Україні середній пенсійний вік (якщо взяти всі категорії населення без урахування їхньої кількості) становить приблизно 54 роки. Про це заступник міністра соцполітики Дар'я Марчак розповіла в інтерв'ю "Обозрєватель".

Як каже чиновниця, при цьому в середньому один працівник, який сплачує єдиний соціальний внесок, утримує одного пенсіонера (а для забезпечення гідного рівня виплат має бути вдвічі більше).

"Я не можу назвати середньозважений вік (тобто середній з урахуванням усіх пенсіонерів і віку їхнього виходу на пенсію), поки що такої цифри в нас немає. Але можу назвати середній пенсійний вік, тобто, якщо взяти всі категорії без урахування їхньої кількості, він становить приблизно 54 роки", - зазначила вона.

відео дня

Як каже Марчак, велика кількість категорій громадян виходять на пенсію достроково, оскільки таке право для них прописано в численних профільних законах. Сукупно сьогодні близько 2,3 млн пенсіонерів із 10,5 млн пенсіонерів (21,6%) вийшли на пенсію достроково, тобто у віці до 60 років.

Хто така Дар'я Марчак?

Перший заступник міністра соціальної політики України, повідомляють на сайті відомства .
Народилася 9 липня 1984 року.

У 2006 році закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка та здобула кваліфікацію магістр історії.

Із 2012 до 2013 року - редакторка сайту forbes.ua.

Із січня 2015 до травня 2016 року - радник міністра фінансів Н. Яресько з питань комунікацій; керівник комунікацій Міністерства фінансів.

У 2016-2017 році - директор з комунікацій та зв'язків з органами державної влади Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта".

2017-2019 роки - радник міністра КМУ О. Саєнка з реформи державного управління. Також, протягом 2018 року - експерт проєкту "Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні" (EU4PAR).

З березня 2018 по серпень 2019 року - консультант Світового банку з адвокації земельної реформи в Україні.

З 2019 по 2022 рік - перший заступник директора Державного підприємства "Прозорро. Продажі"; а також керівник Центру аналізу публічних фінансів Київської школи економіки (на громадських засадах).

26 липня 2022 року призначена на посаду першого заступника міністра соціальної політики України.

При цьому, як каже Марчак, що зараз не варто розглядати загальний пенсійний вік. Проблема полягає в тому, що левова частка пенсіонерів не працює навіть до 60 років.

"По-моєму, простим підвищенням загального пенсійного віку ми не вирішимо проблем. Наша проблема полягає, по-перше, в тому, про що я щойно сказала. Значна кількість людей, виходячи на пенсію, мають низький страховий стаж. Якщо ти вийшов на пенсію в 50-55 років, з маленьким страховим стажем, то звідки в тебе візьметься висока пенсія? По-друге, у нас мало платників податків, у нас близько двох мільйонів людей платять ЄСВ за мінімальною зарплатою", - підсумувала вона.

Соціальні виплати в Україні

Як повідомляв Главред, окрема частина пенсіонерів України може залишитися без виплат. У яких випадках вилучається пенсія громадян розповіли в Пенсійному фонді України.

Також, 24 лютого 2024 року заступниця міністра соцполітики Дар'я Марчак заявила про те, що в Україні з 1 березня року пенсії будуть проіндексовані на 8% (а не на 13% - така інформація активно циркулювала в ЗМІ). Як каже чиновниця, такий розмір надбавки порахований за формулою і враховує рівень інфляції минулого року.

Також, для громадян України можуть скасовувати пенсійні виплати з деяких причин. Насамперед, у разі виявлення недостовірних документів, які надавалися під час оформлення пенсії громадянином. Також допомогу можуть припинити в разі виїзду пенсіонера за кордон на постійне місце проживання (ПМП). Про це йдеться в офіційному роз'ясненні Верховної Ради.

Інші матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти