Україні загрожують скасуванням безвізу з Євросоюзом: експерт розкрив сценарій для заробітчан

30 вересня 2021, 03:36
Польща, Чехія, Словаччина, країни Балтії і частково Німеччина – вже серйозно залежать від українських трудових мігрантів, сказав Микола Александров.
Заробітчани
У разі проблем на ринку трудової міграції, країни Східної Європи та Німеччина видаватимуть українцям більше робочих віз - експерт / УНІАН

У разі припинення дії безвізвого режиму України та Євросоюзу кількість трудових мігрантів у Європі може незначно скоротитися. Деякі заробітчани можуть повернутися додому. Однак низка країн Європи, серед яких Польща, Чехія, Словаччина, Латвія, Литва, Естонія і частково Німеччина, вже серйозно залежать від прибувших на заробітки українців. Вони видаватимуть більше робочих віз і запрошуватимуть українців на роботу. Тому можливе скасування безвізу серйозно не позначиться на заробітчанах. Про це заявив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Микола Александров.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що дійсно є випадки, коли люди під виглядом туристів приїжджають на заробітки до Німеччини, а пізніше подають документи для отримання посвідки на проживання. Але серед заробітчан таких людей дуже мало. Проблема полягає у тому, що Україна – це велика країна, тому до Євросоюзу, порівняно з Грузією, Молдовою та іншими державами, може в'їжджати багато українців.читайте такожНа українських заробітчан дуже чекають за кордоном: хто і де потрібен

"Звичайно, є якийсь відсоток людей, які приїжджають до Німеччини нібито туристами і шукають там нелегальну роботу і працюють там, а потім подаються на посвідку на проживання. Але серед трудових мігрантів це дуже невеликий відсоток. Проблема в тому, що Україна досить велика країна в порівнянні з Грузією, Молдовою та іншими країнами, на які скаржаться. У нас багато громадян, і вони можуть у великій кількості заїжджати до Євросоюзу. У кількісному співвідношенні українці можуть переважати. Населення Грузії десь 5 млн, наприклад", - зазначив Александров.

За його словами, якщо безвізовий режим України з країнами ЄС все ж таки скасують, то кількість мігрантів трохи скоротиться. Деякі з них можуть повернутися додому. Однак країни Східної Європи і Німеччина вже залежні від українських трудових мігрантів, тому вони у такому випадку видаватимуть ще більше робочих віз для українців. Отже, можливе скасування безвізу на трудовій міграції серйозно не позначиться.

"У такому випадку кількість трудових мігрантів дещо скоротиться. Це зіграє, можливо, на руку нашому уряду, який вже два роки обіцяє, що поверне заробітчан додому. Можливо, так вони частково і повернуться. Але багато країн Європи - Польща, Чехія, Словаччина, країни Балтії, частково Німеччина, — вже досить серйозно залежать від українських трудових мігрантів. Вони даватимуть більше робочих віз і все одно запрошуватимуть українців на роботу. І українці із задоволенням їхатимуть, тому що їм вигідно. На трудовій міграції це сильно не позначиться. Позначиться на туристичному потоці, підуть лоукостери і так далі. А на роботу дорожче їздити не стане", - підкреслив Микола Александров.

Безвізовий режим України з Євросоюзом

У середу, 29 вересня, журналісти Радіо Свобода заявили, що вони отримали у своє розпорядження документ Єврокомісії, в якому йдеться про скаргу Франції, Італії та Німеччини на громадян Албанії, Молдови, України та Сербії. Берлін, Париж і Рим закликають розглянути можливість скасування безвізового режиму з вищевказаними країнами.

Як стверджує видання з посиланням на документ, албанці, молдавани, українці і серби використовують безвіз для того, щоб незаконно жити в країнах ЄС і необгрунтовано просити там притулок.

Пізніше речник МЗС України Олег Ніколенко сказав, що Київ не отримував будь-яких сигналів від Єврокомісії про можливе припинення безвізового режиму.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр підкреслив, що інформація про можливу втрату Україною безвізу з Євросоюзом не є достовірною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти