Отримувати і пенсію, і соцдопомогу з держбюджету: хто має на це право

2 липня 2023, 08:40
Фахівці Пенсійного фонду розповіли, хто з українців може отримувати одночасно і соціальну допомогу від держави і пенсію.
Пенсіонерка, субсидії
Українці можуть, крім належних їм соціальних виплат, отримувати й інші види допомоги / колаж Главред, фото УНІАН

Деяким категоріям українців, крім соціальної допомоги з державного бюджету, може також призначатися пенсія. Про це повідомляє портал РБК-Україна.

Право на такі виплати мають люди, у яких є інвалідність будь-якої групи з дитинства (встановлена по досягненню ними повноліття). Ось тільки розмір виплат, відповідно, буде різним і буде залежати саме від групи інвалідності.

Такі українці можуть, крім належних їм соціальних виплат, отримувати й інші види допомоги. Зокрема, як зазначають в ПФУ, пенсію по втраті годувальника (якщо, звичайно, сім'я має на неї право).

відео дня

Скільки платять людям з інвалідністю з дитинства

  • особам з інвалідністю з дитинства I групи ‒ сто відсотків прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність (станом на 2023 рік - 2093 грн);
  • особам з інвалідністю з дитинства ІІ групи - 80% прожиткового мінімуму (1674,40 грн);
  • особам з інвалідністю з дитинства ІІІ групи - 60% прожиткового мінімуму (1255,80 грн);
  • на дітей з інвалідністю віком до 18 років виплачують 70% (1465,10 грн).

Це передбачено законом України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю".

Яка зараз пенсія по втраті годувальника

Для обчислення розміру пенсії у разі втрати годувальника необхідно обчислити розмір пенсії за віком померлого годувальника (з урахуванням його стажу та заробітку).

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірі:

  • на одного непрацездатного члена сім'ї - 50% пенсії за віком померлого годувальника;
  • на двох і більше непрацездатних членів сім'ї ‒ 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, яка розподілятиметься між ними рівними частками.

Пенсії в Україні

Нагадаємо, що українцям перерахують і збільшать пенсії. Вже збільшили розміри мінімальних пенсій по інвалідності військовослужбовцям та постраждалим іншим категоріям населення.

В Україні незабаром з'явиться новий вид пенсії - меценатська. При переведенні на благодійну адресну пенсію 7 тисяч грн отримає той пенсіонер, для якого відправили 10 тисяч грн.

В Україні пенсіонери, які збираються виїхати за кордон, можуть написати заяву і отримати відразу шість виплат авансом. В Україні пенсія виплачується тільки в тому випадку, якщо пенсіонер знаходиться в межах нашої держави.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти