Влітку українців чекає великий перерахунок пенсій: хто під нього потрапить

1 травня 2023, 12:11оновлено 2 травня 2023, 14:37
Влітку підвищені пенсії отримають такі українці - працюючі пенсіонери, науковці, держслужбовці, працівники органів місцевого самоврядування.
пенсії, пенсії в Україні
Пенсії та пенсіонери / колаж фото УНІАН

В Україні влітку 2023 року підвищені пенсії отримуватимуть одразу кілька категорій українців. Про це повідомляє спеціалізований портал "На пенсії".

В першу чергу це будуть працюючі пенсіонери, науковці, державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування. Спочатку, вже в червні, збільшені пенсії - причому з доплатою відразу за три місяці ‒ отримають саме працюючі пенсіонери.

"Перерахунок працюючим пенсіонерам пенсій буде проведений з 1 квітня, як це передбачено законодавством. Однак проіндексовані виплати вони зможуть отримати тільки в червні разом з доплатою за квітень і травень", – про це розповіла керівник департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України Олена Охріменко.

Справа в тому, каже чиновниця, звітна інформація за перший фінансовий квартал 2023 року надійде до органів Пенсійного фонду вже в другій половині травня. Тому і підвищені пенсії українці зможуть отримати тільки в червні.

У Мінсоцполітики повідомили, що індексація та перерахунок пенсій торкнеться українців у тому числі й інших професій:

  • державних службовців;
  • учений;
  • працівників органів місцевого самоврядування.

Як пояснювала Міністр соціальної політики Оксана Жолнович, у 2023 році проводять велику індексацію пенсій, бо в Україні ще є люди, які отримували пенсію ще за часів СРСР. І відтоді реальний розмір їхніх пенсій був низьким, проте держава "дотягувала" суму до мінімального розміру пенсії. У нинішній Україні вже за розрахунковою формулою, каже Жолнович, деякі пенсіонери не отримували перерахування або індексації через це. В цілому в липні пенсії повинні збільшитися на 19,7%.

Дивіться відео про пенсійну реформу:

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти