Експерт пояснив, як жінці при виході на пенсію зберегти надбавку в 25%

15 грудня 2021, 10:10
Експерт каже, що жінкам надбавка в розмірі 2,5% за кожні "перероблені" півроку (починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку).

Гроші, пенсія
Експерт пояснив, як жінці при виході на пенсію зберегти надбавку в 25% / УНІАН

Жінки, які народилися в період з квітня по грудень 1961 року (тобто які досягли 60-річного віку) і які виходять на пенсію, покладається надбавка в 25% від основного розміру пенсії. Про це повідомляє портал "На пенсії".

Відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", жінкам з вищевказаної категорії встановлюється надбавка в розмірі 2,5% за кожні "перероблені" півроку (починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку). Правда, лише в тому випадку, якщо їм не призначалася будь-яка інша пенсія.

відео дня

"З жовтня 2011 року жінкам поступово стали піднімати пенсійний вік з 55 до 60 років. Перехідний період закінчився якраз цього року. За пізніший вихід на пенсію жінкам, які потрапили в перехідний період, передбачили компенсацію. Якщо жінка народилася в період з квітня по грудень 1961 року включно, то в цьому році їй виповнюється 60 років, і, за новими правилами, вона тільки в цьому році отримує право вийти на пенсію за віком. За старими правилами, вона б вийшла на пенсію в 55 років. Тобто за фактом вона пішла на пенсію на 5 років, або на 60 місяців, пізніше. Таким чином, при призначенні пенсії такій жінці покладається надбавка в розмірі 25% від основного розміру пенсії", — говорить Пенсійний консультант Сергій Коробкін.

читайте такожУкраїнкам можуть загрожувати проблеми з пенсіями: названа причина і спосіб вирішення

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 5 лютого 2021 року Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №3623, відповідно до якого в Україні запускається повноцінна робота електронних трудових книжок. Закон спрощує доступ до інформації про трудовий стаж, а це означає, що пенсії будуть нараховуватися автоматично.

9 лютого прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував запуск накопичувальної пенсійної системи в Україні вже цього року. За його словами, це забезпечення гідної пенсії та інвестиція в економіку.

Економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ заявив, що вважає таку ідею несвоєчасною. На його думку, накопичувальну систему потрібно вводити на етапі початку економічного зростання, а не в розпал кризи в економіці.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти