Німецький "світлофор": чого чекати від нової коаліції в Німеччині?

7 грудня 2021, 09:00
24 листопада, через два місяці після виборів в Бундестаг, було підписано коаліційну угоду між СДПН, ВДП і "зеленими".
Бундестаг
Німецький Бундестаг / Фото УНІАН

З огляду на те, що "зондуючі" переговори проходили тільки 7 тижнів, це хороший результат. Наприклад, у 2017 році переговори тривали півроку.

Коаліційна угода охоплює основні положення внутрішньої і зовнішньої політики, які будуть ключовими у формуванні політичного курсу нового кабінету ФРН. Упор роблять на цифровізацію, боротьбу з кліматичними загрозами і відновлення економіки від наслідків пандемії. За загальним тоном і змістом документа видно, що питання внутрішньої політики та економіки Німеччини будуть відігравати більш важливу роль, ніж міжнародна політика.

Конфігурація німецького "світлофора"

У ЗМІ союз СДПН, ВДП і "зелених" називають "світлофором", відповідно до умовних кольорів партій. Інтригою "зондуючих" переговорів було протистояння ліво-орієнтованої Партії "Зелених" і партії правих поглядів ВДП, які найбільш відрізняються у баченні майбутнього Німеччини. "Зелені" наполягають на інвестуванні проектів із захисту клімату за рахунок підвищення податків, ВДП проти підвищення податків і за допомогу бізнесу.

відео дня

Соціал-демократична партія СДПН позиціонує себе як лівоцентристська партія, а її кандидат в канцлери Олаф Шольц має намір продовжувати політику Ангели Меркель. Олаф Шольц імовірно вступить на посаду 8 грудня. У політичних колах Німеччини про нього кажуть як про конструктивну і неемоційну людину, яка вже проявила себе як компетентний фахівець. З 2007 року він займав крісло міністра праці та громадських справ ФРН. А з 2011 року протягом семи років Олаф Шольц був мером Гамбурга. У період з 2018 по 2021 роки обіймав посади віце-канцлера ФРН і міністра фінансів.

В ході переговорів були розподілені міністерські портфелі. Представники СДПН займуть 6 міністерств - МВС, Міністерство будівництва і житла, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство праці та соціальних питань, Міністерство Оборони, Міністерство економічного розвитку і відомство федерального канцлера. "Зелені" очолять 5 міністерств – МЗС (кандидат від Партії Анналена Бербок), нове супер-міністерство економіки і клімату (Роберт Хабек), Міністерство навколишнього середовища, Міністерство сільського господарства, Міністерство у справах сім'ї. А ВДП отримали Міністерство фінансів (лідер партії Крістіан Лінднер), Міністерство транспорту, Міністерство юстиції, Міністерство освіти і досліджень. Віце-канцлером стане Роберт Хабек ("зелені"), а віце віце-канцлером Крістіан Лінднер.

Більшість німців незадоволені

За попередніми опитуваннями, проведеними на початку грудня, тільки 25% громадян ФРН висловлюють довіру новому "світлофорному" уряду. Причин низьких рейтингів достатньо.

- 16 років країною керувала партія Ангели Меркель – союз "ХДС/ХСС". Нова влада тягне за собою зміну багатьох змінних у внутрішній і зовнішній політиці. Невизначеність і страх перед новим майбутнім Німеччини відбилися на рейтингах.

читайте такожМеркель, прощай: канцлер Німеччини пішла з посади під пісню зірки панк-року- Низький рейтинг пов'язаний з фрустрацією через пандемію і скасуванням різдвяних ярмарків в деяких мегаполісах Німеччини. Розглядається закон про обов'язкову вакцинацію всього населення ФРН. Затверджено законопроект про обов'язкову вакцинацію всіх, хто працює в медичних установах. Час на повну вакцинацію дали до 15 березня 2022 року, термін дії сертифікатів становитиме 9 місяців.

- Показники інфляції в листопаді досягли рекордних 5,2%. В історії Німеччини 5,8% були зафіксовані в 1992 році як наслідок об'єднання Східної і Західної Німеччини. Сьогодні стрімке інфляційне зростання пов'язане зі збільшенням цін на енергоносії в умовах відмови Німеччиною від атомної та вугільної енергетики (на 22,1% за рік), збільшенням цін на продовольство (на 4,5%) і послуги (на 2,8%).

Потенційні розбіжності всередині коаліції

Має пройти час, щоб коаліційні партнери проявили себе на ділі, тому покладатися на рейтинги не варто. На що варто звернути увагу, так це на розбіжності між СДПН, ВДП і "зеленими". Найбільш конфліктними можуть виявитися Міністерства фінансів, економіки і МЗС. "Зелені" є головними захисниками навколишнього середовища і мають намір просувати цю тему на всіх рівнях. На їхню думку, фінансування кліматичних проектів має бути в пріоритеті. Міністерства економіки і сільського господарства в руках "зелених" можуть послужити інструментом для реформування економіки країни.

Критика Північного потоку-2 з боку Анналени Бербок і її партії "Зелених" може послужити приводом конфлікту в Бундестазі і з РФ, коли вона очолить МЗС. Олаф Шольц (СДПН) продовжуватиме зважену політику Ангели Меркель і дипломатично вирішувати питання з РФ і КНР. Крістіан Лінднер (ВДП) як представник Право-піберальної партії і майбутній міністр фінансів може гальмувати інвестування в проекти із захисту навколишнього середовища. Для його команди скорочення держборгу в пріоритеті. Для цього пропонують допомагати національному бізнесу, щоб залучати більше інвестицій і розвивати економіку країни.

Внутрішня політика

Коаліційна угода зафіксована на 177 сторінках. Щодо внутрішньої політики зійшлися на наступних положеннях:

- для більш ефективної боротьби з пандемією створять кризовий штаб при відомстві федерального канцлера. До його складу входитимуть фахівці різного профілю для консультацій уряду;

- планується зробити ФРН кліматично нейтральною країною до 2045 року. У такому випадку обсяг небезпечних викидів в атмосферу не повинен перевищувати можливостей природи поглинути їх. До 2030 року Німеччина буде споживати 80% своєї електроенергії з відновлюваних джерел енергії. Повна відмова від вугільної енергетики запланована до 2038 року, а відмова від електростанцій, що працюють на газу, до 2040 року. Бюджет на дослідження і розробки по зеленій енергетиці збільшать до 3,5% від ВВП;

- цифровізація всіх державних послуг;

- підвищать мінімальну заробітну плату з 9,60 євро до 12 євро на годину;

- голосувати на виборах у Німеччині можна буде з 16 років, раніше з 18 років;

- пенсійний вік у чоловіків і жінок не змінився – 67 років. Скорочувати пенсію не планують;

- процес отримання німецького громадянства стане простішим. Німецький паспорт можна буде отримати через 5 років легального проживання на території Німеччини (раніше 8 років). Допустиме подвійне громадянство. Спростять процес возз'єднання сімей біженців, які матимуть право забрати своїх родичів до Німеччини;

- побудують 400 тис. нових квартир за рік;

- вводиться обмеження на підвищення орендної плати. Раніше можна було підвищувати на 15% протягом трьох років, тепер скоротили до 11%. Частково це пов'язано з демографічними змінами та підвищення смертності через пандемію. У планах уряду зробити житло доступним для всіх верств населення;

- легалізація марихуани та її продаж у спеціальних ліцензованих магазинах. Таким чином буде легше контролювати якість продукції та запобігти нелегальному продажу забруднених речовин;

- через і без того високі ціни на енергоносії подальше збільшення вуглецевого податку на паливо, мазут або газ не планується. З початку тисячоліття ціна на електроенергію в Німеччині зросла більш ніж вдвічі. За 2020 рік в середньому при споживанні 5 000 кВт/год громадяни ФРН платили за електроенергію 1 529 Євро;

- 2% держбюджету від ВВП виділяють на національну оборону.

Плани щодо міжнародних відносин

Великих змін у риториці ФРН щодо міжнародної політики не варто очікувати. СДПН, ВДП і "зелені" одноголосно виступають за верховенство міжнародного права і готові співпрацювати із зарубіжними партнерами щодо відновлюваної енергетики та боротьби з пандемією. У 2022 році буде більш зрозумілою ситуація зі стратегією МЗС. Якщо вплив канцлера Олафа Шольца буде вагомим, то відносини будуть прагматичними і дипломатичними. Під керівництвом Анналени Бербок політика до Китаю і Росії буде менш передбачуваною. Бербок - молодий політик, у якої більш жорстка позиція по відношенню до цих країн, і вона може змінити той баланс, який створила за роки свого правління Ангела Меркель. У пріоритеті для нового уряду буде внутрішня політика і економіка країни. Очікується, що головною проблемою "світлофора" стане джерело фінансування амбітних проектів і реформ. З урахуванням нинішнього рівня інфляції в Німеччині і незатвердженої податкової політики питання залишається відкритим.

"Другорядність" ЄС

У 2018 році європейська політика ФРН була прописана в перших главах коаліційної угоди ХДС/ХСС і СДПН. А новий уряд "Світлофор" включив розділ про взаємини Німеччини та ЄС у другу частину договору. Це підтверджує факт другорядності цього питання. У ньому значиться, що європейський закон має незаперечне верховенство над національними законами країн-членів ЄС. Пов'язано це з рішенням Конституційного суду Польщі від березня 2021 року, яке викликало занепокоєння Єврокомісії і ФРН: польська конституція повинна переважати над європейським законодавством, так як ряд законів ЄС суперечать основному закону Польщі. На думку уряду Польщі, втручання в польську судову систему є порушенням їхнього суверенітету. "Світлофор" хоче посилити роль Європейського парламенту. Пропонується приймати рішення більшістю голосів, а не одноголосно, як на даний момент.

Угоду ЄС про податкову і бюджетну політику "Пакт стабільності і зростання" планують відновити в 2023 році. Його дію призупинили в 2020 році через пандемію. Пакт передбачає, що дефіцит бюджету країни не повинен перевищувати 3% від ВВП, а Національний борг повинен бути меншим 60% ВВП. У коаліційній угоді багатозначно описана необхідність інвестицій в захист клімату без надмірного збільшення боргового тягаря. Крістіан Лінднер як майбутній міністр фінансів говорив в інтерв'ю на німецькому телеканалу ZDF, що "Німеччина повинна виконувати роль посередника в суперечці між такими державами, як Нідерланди, які наполягають на бюджетній дисципліні, і такими країнами, як Італія, які сподіваються на м'які правила".

Баланс між США і Китаєм

З США коаліція зміцнюватиме партнерство в галузі клімату та енергетики, готова тісно співпрацювати в галузі прав людини, глобальної політики охорони здоров'я, торгівлі, кібер-безпеки та роззброєння. Загальна тенденція спрямована на всіляке зміцнення трансатлантичного союзу. Але активно виступати на боці США за лідерство проти Китаю не будуть.

Новому уряду було важко сформулювати свою думку про взаємини з Китаєм. "Зелені" і ВДП ведуть більш безкомпромісну політику до східного партнера, ніж СДПН. В жовтні Олаф Шольц запевнив Сі Цзіньпіна, що продовжить прагматичний курс Ангели Меркель. Все ж у документі простежується велика кількість умов, на яких ФРН готова співпрацювати з Китаєм.

"Виходячи з прав людини і застосовного міжнародного права, ми прагнемо до співпраці з Китаєм скрізь, де це можливо. [ ... ] Будь-яка зміна статус-кво в Тайванській протоці повинна бути мирною і взаємно узгодженою". Права людини і ядерне роззброєння – основні аспекти розбіжностей між країнами. Китай є найважливішим торговельно-економічним партнером для Німеччини – 7,48% товару експортується в Китай, 8,34% імпортується. Тому ФРН може бути не згодна з політикою уряду КНР, але відмова від партнерства навряд чи відбудеться найближчим часом.

Співпраця з Росією

Коаліційні партнери позначили Росію як важливого міжнародного гравця. Раніше мова йшла про поліпшення відносин, зараз же йдеться про закріплення відносин на поточному рівні. Характер співпраці схожий на опис німецько-китайських відносин. ФРН закликають дотримуватися "принципів міжнародного права, прав людини та європейського світопорядку". Готові співпрацювати з РФ з питань відновлюваної енергетики і у вирішенні глобальних проблем - боротьби з пандемією і кліматичними загрозами. У планах ввести безвізовий режим для росіян молодше 25 років, залучити молодих фахівців для обміну досвідом.

Від України чекають реформ, про ПП-2 мовчать

Німеччина продовжуватиме підтримувати відновлення повної територіальної цілісності та суверенітету України шляхом реалізації Мінських угод. Активних дій з боку ФРН не варто очікувати з новим урядом. У коаліційному договорі зазначено, що Україна може наблизитися до членства в ЄС "шляхом послідовних реформ у галузі верховенства права та ринкової економіки". Головним фокусом співпраці з Україною стане енергетична сфера, зокрема відновлювані джерела енергії та виробництво зеленого водню. Від України будуть вимагатися нові реформи щодо зниження викидів CO2.

Гостре питання про Північний потік-2 не включили в документ, оскільки домовленість так і не досягнута. У той же час, Росію закликають до мирного врегулювання "конфлікту" на сході України і виконання Мінських угод. Анексія Криму визначена в документі як порушення міжнародного права і територіальної цілісності України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти