Росія атакує і б'є по Польщі з Литвою: експерт назвав завдання Москви і Мінська на розкол Євросоюзу

15 листопада 2021, 05:03
Наразі виникає питання, чи можуть Польща, Литва і ЄС в цілому протистояти агресивній політиці Росії, сказав Олександр Мусієнко.

Євросоюз
Росія перейшла в атаку і веде проти Євросоюзу війну різними засобами - експерт / Фото Reuters

Росія та Білорусь за допомогою ситуації з міграційною кризою біля кордонів з Польщею переслідують три головні цілі: посилення розколу в Євросоюзі на тлі протиріч Брюсселя і Варшави, демонстрація нежиттєздатності наднаціонального об'єднання і шантаж з метою отримання поступок з інших питань. Про це заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що першою метою Москви та Мінська є посилення протиріч в ЄС.

"Перша мета - це розколоти ЄС і далі, тому що у Варшави та Брюсселя є проблеми з інших питань. Заборона абортів, права людини - це все триває декілька років", - зазначив Мусієнко.

Другою метою, на його думку, є створення інформаційної картини, що передбачає нездатність існування Євросоюзу як об'єднання.

"Другий момент - це взагалі інформаційна картинка про те, що проект ЄС нежиттєздатний, оскільки "подивіться, що робиться з правами людини, не випускають" і т.п, це теж залежить від донесення", - уточнив експерт.читайте такожАтака мігрантами кордону Польщі і втручання РФ: Путін заявив про готовність до рішучих заходів

По-третє, Росія намагається за допомогою цієї ситуації шантажувати Європу, вимагаючи поступок з інших питань. Москва перейшла в атаку і наразі в ЄС повинні продемонструвати, чи здатні там протистояти таким викликам.

"Росія атакує. На превеликий жаль, вони проводять агресивну політику і ведуть війну різними способами. Питання в ефективності протидії: що наразі можуть протиставити Польща, Литва та ЄС в цілому, щоб цьому запобігти? Чи є у них дієві інструменти запобігання?"- підкреслив Олександр Мусієнко.

Криза з мігрантами на кордоні Білорусі та Польщі

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні розпочалася 8 листопада вранці. Тоді групи нелегальних мігрантів вирушили до кордону Польщі з метою потрапляння на територію держави. Частина з них пішла в ліси в обхід польських прикордонних пунктів.

Далі вони спробували силою прорватися до Польщі. Мігранти використовували лопати, щипці та інші підручні засоби, щоб потрапити на територію польської держави. Прикордонники, військові та поліцейські відбили атаку.

Мігранти розбили наметовий табір біля кордону Польщі. За оцінками Варшави, було встановлено більше трьох сотень спроб прориву рубежів.

Втім, в ніч на 10 листопада мігрантам все ж таки вдалося прорватися через кордон до Польщі. Дві великі групи нелегалів перетнули кордон. Однак одну групу польським правоохоронцям вдалося заарештувати.

Україна та Захід виступили з вимогою до Євросоюзу розібратися в ситуації з міграційною кризою біля кордонів Польщі, покарати винних і оголосити про трибунал над главою Білорусі Олександром Лукашенком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти