Пригожин може повторити заколот і похід на Москву - російський опозиціонер

4 липня 2023, 11:43оновлено 7 жовтня 2023, 21:09
Спочатку Пригожину доведеться домогтися релокації ПВК "Вагнер" в Білорусь, доукомплектувати її та вирішити питання з фінансуванням.
Євген Пригожин, Ігор Яковенко
Ігор Яковенко вважає, що Пригожин може повторити військовий заколот в РФ / Колаж: Главред, фото: скріншот, Facebook Ігор Яковенко

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин може повторити військовий заколот у країні-агресорі РФ. Якщо він опиниться в Білорусі, то буде поступово готувати новий наступ. Таку думку озвучив російський опозиційний політик і журналіст Ігор Яковенко в інтерв'ю виданню Obozrevatel.

За його словами, спочатку Пригожину доведеться домогтися релокації ПВК "Вагнер" в Білорусь, доукомплектувати її та вирішити питання з фінансуванням.

Яковенко зазначив, що для підготовки нового наступу Пригожину знадобиться час.

відео дня

"У жодному разі Лукашенко не може утримувати ПВК "Вагнер" в таких обсягах, з таким обсягом фінансування. Тому питання походу на Москву "Вагнера" - це питання не сьогоднішнього, не завтрашнього і навіть не післязавтрашнього дня. Для цього повинні дозріти умови", – зазначає політик.

Хто такий Ігор Яковенко

Ігор Олександрович Яковенко (нар. 13 березня 1951, Москва) – російський журналіст, соціолог, педагог і громадський діяч. Колишній секретар Спілки журналістів Росії, колишній депутат Державної думи. Генеральний директор Національної тиражної служби. Голова профспілки журналістів "Журналістська солідарність", пише Вікіпедія.

Яковенко вважає, що зараз пряме усунення лідера "вагнерівців" навряд чи на руку російському диктатору Володимиру Путіну.

"Якщо мова не йде про елементарне кілерство. Знайшлася б достатня кількість людей у Збройних силах, які були б готові виконати цей наказ? Все ж таки вони досить довго воювали пліч-о-пліч, тому тут більше питань", - сказав Яковенко.

Тим часом Telegram-канал Генерал СВР, який часто ділиться інсайдами з Кремля, пише, що Пригожин "в рамках домовленостей вільно переміщається по Росії".

"Вирішує справи в Санкт-Петербурзі та Москві. Поки досягти якихось компромісів щодо міжнародної діяльності ПВК Вагнера, яка досі залишається під контролем Пригожина, не вдалося. Пригожин наполягає на тому, що і далі буде вести ефективно роботу в цьому напрямку, а будь-які спроби йому перешкодити, він буде розглядати як зрив домовленостей", - йдеться у повідомленні.

Також Генерал СВР зазначає, що Пригожин активно виводить кошти в Білорусь.

За даними каналу, Пригожин є хранителем достатньої кількості таємниць Путіна, що "дає йому практично гарантований імунітет на недовгий час".

Військовий заколот Пригожина і чистки в РФ

Увечері 23 червня ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин звинуватив російську регулярну армію у тому, що вона завдала ударів по тилових таборах його найманців.

Ватажок бойовиків назвав військове керівництво країни-агресора Росії злом і заявив, що воно "має бути зупинено".

Вранці 24 червня ПВК Вагнер взяла під свій контроль місто Ростов-на-Дону. Пізніше ПВК Вагнер захопила і Воронеж.

Далі Пригожин пішов зі своєю армією в наступ на Москву, але потім раптово вирішив зупинитися. Він виправдав це тим, що нібито "не хотів проливати російську кров".

За даними Telegram-каналу Генерал СВР, Пригожину допомагали друзі з Генштабу РФ.

26 червня Пригожин почав виправдовувати свої провальні спроби влаштувати бунт в РФ. За його словами, похід на Москву був організований, нібито щоб не допустити закриття ПВК, а диктатора Путіна він скидати не збирався.

27 червня стало відомо, що до Білорусі прилетів літак ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина.

Тим часом глава Кремля Володимир Путін почав чистку в силових структурах і намагається відновити свій авторитет, який був підірваний в результаті першої за десятиліття спроби перевороту.

Командувач повітряно-космічними силами окупантів агресора Росії Сергій Суровікін затриманий. Поки незрозуміло, чи підозрюють Суровікіна в підтримці військового заколоту ПВК Вагнера і Євгена Пригожина.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти