Політолог розповів, чи загрожують витівки угорського Орбана розвалом ЄС

2 листопада 2023, 02:05
329
Про розвал ЄС через пропутінську політику прем'єра Угорщини Віктора Орбана говорить поки рано, вважає політолог Олексій Коломієць.
Коломієць, Орбан, ЄС
Як вважає Олексій Коломієць, ситуація з Угорщиною та ЄС не найпростіша / колаж Главред, фото УНІАН

Про розвал ЄС через пропутінську політику прем'єра Угорщини Віктора Орбана говорить передчасно, але ситуація непроста. Про це в інтерв'ю Главреду розповів президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць.

"Абсолютним шоком для мене стало те, що Євросоюз зміг піти на такий рівень санкцій. Звичайно, в санкціях є слабкі місця, але схоже, що вони досягли інституційної спроможності в координатах, в яких ЄС не був здатний функціонувати. Фундамент ЄС абсолютно відкидав будь-які натяки ведення силової політики. Про розвал говорити марно, але схоже, що Євросоюз вже досяг ліміту функціонування в умовах, коли буквально за добу змінюється все. Але це - урок історії, який проходили століттями. Кожна організація, установа, блок або альянс в кінцевому підсумку закінчували свою історію рано чи пізно. Це - нормально і природно", – сказав він.

А ось з приводу Сербії ситуація, каже Коломієць, набагато складніша.

відео дня

"Щодо Сербії тут ситуація більш серйозна. Белград-Москва були союзом, і Угорщина зараз може або природно увійти в цей союз, або, можливо, вона вже там. Я не дарма згадував про "осі зла", тому що Угорщина зараз – її асоційований член. Сербія також близька до цього, незважаючи на все її лавірування. І перспективи більшої формалізації цього тріо реальні, і це дійсно небезпечно, тому що поруч з ними Боснія і Герцеговина, що створює виклики для Європи", ‒ підсумував він.

Хто такий Олексій Коломієць?

Олексій Коломієць - український політолог-міжнародник. Президент Центру європейських та трансатлантичних досліджень. Головний редактор сайту "Євроатлантична Україна", що спеціалізується на питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Відносини України та Угорщини на тлі повномасштабної війни РФ

Нагадаємо, глави МЗС ЄС не змогли схвалити надання Україні восьмого пакету військової допомоги у розмірі 500 млн євро.

Угорщина вже тривалий час і послідовно блокує 8-й транш допомоги на озброєння України нібито під приводом того, що Україна внесла під санкції Угорський ОТР-банк.

Скандальний прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що допомога Україні - не в інтересах його народу.

Віктор Орбан і його уряд не приховують своєї лояльності до кремлівського режиму. З початку повномасштабного вторгнення Будапешт обмежувався сухими безадресними заявами, а незабаром перейшов до лобіювання інтересів Росії в Євросоюзі. Зокрема, угорські чиновники неодноразово закликали скасувати проти РФ санкції або втручалися у формування санкційних списків.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти