Угорщина блокує передачу Україні 8-го пакету військової допомоги від ЄС

23 жовтня 2023, 20:23
Боррель стверджує, що члени Євросоюзу все ще "шукають рішення".
Орбан
Орбан все ще блокує виділення Україні допомоги на озброєння / Колаж Главреда: Фото: УНІАН

Глави МЗС ЄС не змогли схвалити надання Україні восьмого пакету військової допомоги в розмірі 500 млн євро. Але в Євросоюзі наголошують, що вирішуватимуть проблему "в той чи інший спосіб", повідомляє Укрінформ.

"Ми все ще не змогли вирішити проблему із 8-м траншем з Європейського фонду миру, ми все ще шукаємо рішення. Але в той чи інший спосіб ми знайдемо рішення для цього", - сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель.

На запитання, яким чином ЄС має намір продовжувати допомогу для України, у тому числі військову в обсязі 5 мільярдів на рік протягом 2024-2027 рр. з Європейського фонду миру, Боррель наголосив, що ЄС не може тривалий час розглядати рішення щодо продовження допомоги для України.

відео дня

Запропонований Європейською комісією середньостроковий перегляд багаторічного бюджету ЄС (MFF) на 2024-2027 роки має бути завершений до кінця поточного року. Під час цього має бути визначено, які суми яким шляхом і в які терміни будуть спрямовані на військову допомогу для України, пише Укрінформ.

Зазначається, що Угорщина вже тривалий час і послідовно блокує 8-й транш допомоги на озброєння Україні нібито під приводом того, що Україна внесла під санкції угорський ОТР-банк.

Після того, як Україна виключила ОТР, Будапешт знайшов вже нове виправдання - мовляв, це було "тимчасовим" рішенням Києва і "суттєво не змінює ситуацію".

Відносини України та Угорщини на тлі повномасштабної війни РФ

Віктор Орбан та його уряд не приховують своєї лояльності до кремлівського режиму. З початку повномасштабного вторгнення Будапешт обмежувався сухими безадресними заявами, а невдовзі перейшов до лобіювання інтересів Росії у Євросоюзі. Зокрема, угорські чиновники неодноразово закликали скасувати проти РФ санкції або втручалися у формування санкційних списків.

Крім того, уряд Орбана натякав на територіальні претензії до України, пояснюючи це "утисками угорської нацменшини" на Закарпатті, й перешкоджав ухваленню Євросоюзом пакетів фінансової допомоги Україні. Угорщина виступає проти вступу Києва до ЄС та НАТО.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти