Дипломат пояснив, що потрібно робити Україні заради потужної європейської допомоги

20 грудня 2023, 11:07
89
Як каже Володимир Огризко, проросійськи налаштовані політики Орбан і Фіцо не є домінуючими політичними фігурами в ЄС.
Огризко, ЄС, Україна
Огризко, ЄС, Україна / колаж Главред, фото УНІАН

Для того, щоб допомога Європи Україні не зменшувалася, українській владі і дипломатам потрібно ретельно працювати як з кожною європейською країною окремо, так і з Європейським союзом в цілому. Про це в інтерв'ю Главреду розповів дипломат, колишній міністр закордонних справ України, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко.

"Треба ставити питання про те, як зробити так, щоб ця допомога не тільки не зменшилася, а й збільшилася. І тоді ми дивимося на проблему трохи під іншим кутом. Це означає, що нам потрібно працювати як з кожною європейською країною окремо, так і з Європейським союзом в цілому. Європа зараз найкраще розуміє, наскільки загрозливим є сусідство з некерованою і агресивною імперською Росією", ‒ сказав він.

Як каже Огризко, проросійськи налаштовані політики Орбан і Фіцо не є домінуючими політичними фігурами в ЄС.

"З останніх заяв багатьох європейських лідерів випливає, що вони не тільки не збираються зменшувати допомогу, а бачать в Україні серйозний елемент власної безпеки. Тому, допомагаючи Україні, вони допомагають собі. Це зовсім не означає, що все буде йти гладко і безпроблемно – давайте згадаємо хоча б московську підстилку Орбана, який робить все, щоб зруйнувати європейську єдність і всі можливості для допомоги Україні. Але мені здається, що він, навіть в компанії з Фіцо, все одно не є мейнстрімом в Європейському союзі – там є адекватні люди, які розуміють, про що йде мова", ‒ сказав він.

Вас можуть зацікавити такі відео:

Хто такий Володимир Огризко

Володимир Огризко - український дипломат, міністр закордонних справ України з грудня 2007 до березня 2009, Надзвичайний і Повноважний посол України (1996).

У Міністерстві закордонних справ (спочатку УРСР, потім – незалежної України) – з 1978 року. Перша посада Огризка у зовнішньополітичному відомстві – аташе відділу друку, яку він отримав одразу після закінчення Київського державного університету ім.Т. Шевченка.

У 1992 році Огризку присвоєно ранг Надзвичайного і Повноважного посла України. З 1992 по 1996 він служив радником, радником-посланником посольств України у ФРН та Австрії. Наступні три роки керував управлінням зовнішньої політики, головним управлінням із зовнішньополітичної діяльності Адміністрації президента України.

У 1999-2004 роках – Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Австрія та постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні. Ще рік - посол з особливих доручень МЗС України. З лютого 2005-перший заступник Міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.

18 грудня 2007 року призначений на посаду міністра закордонних справ України в коаліційному уряді Юлії Тимошенко. 3 березня 2009 звільнений Верховною радою з ініціативи Кабміну.

17 березня 2009 року призначений президентом Ющенком на посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової. Покинув пост разом зі звільненням з посади Ющенка в лютому 2010 року.

У вересні 2010 року Огризко вступив до партії Наша Україна. У липні 2012 року він здав повноваження члена президії та заступника голови політради партії і припинив своє членство в ній.

З вересня 2014 р дипломат керує аналітико-інформаційним Центром досліджень Росії.

З 2022 проректор з міжнародної діяльності в Київському університеті імені Бориса Грінченка.

Допомога західних союзників для України

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, найближчими днями Україна та Велика Британія підпишуть десятирічний пакт про безпеку, в рамках якого британці нададуть свій військово-морський досвід для підтримки України у контролі за Чорним морем.

До 30 грудня в Міноборони США закінчаться кошти, які витрачаються на заміну зброї, що надсилається Україні. Поки немає додаткових коштів, оскільки Конгрес ще не проголосував за виділення грошей на фінансування військової допомоги Києву.

Президент США Джо Байден готовий до компромісів з республіканцями щодо безпеки кордону та міграційної політики США, щоб уникнути блокування прийняття додаткової допомоги для України.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти