ЄС поставить Угорщину на місце: експерт пояснив, як відповісти на шантаж Орбана

3 червня 2022, 16:43оновлено 3 червня 2022, 17:23
Єдиним варіантом впливу на позицію Угорщини може бути реформа самого Європейського Союзу.
Угорщина
В ЄС можуть змінити порядок голосування через Угорщину / Фото: УНІАН

Євросоюз може змінити правила прийняття ключових рішень, скасувавши обов'язкову умову одноголосної підтримки всіх країн-членів. Це дозволить обійти шантаж, який влаштовує Угорщина, не даючи приймати нові санкції проти РФ (зокрема, щодо нафтового ембарго).

Як пише політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач у матеріалі на Главреді, єдиним варіантом впливу на позицію Угорщини може бути реформа самого Європейського Союзу - зміна процедури прийняття рішень з питань зовнішньої політики.

Він упевнений в тому, що найкращим способом вийти з цієї ситуації було б внести зміни в спосіб прийняття рішень (наприклад, приймати їх не одноголосно, а кваліфікованою більшістю - дві третини, три чверті, три п'ятих - як завгодно).

"Справа в тому, що просто взяти і виключити країну з процедури прийняття рішення, або взагалі зі складу Євросоюзу неможливо, тому що ЄС має спільну зовнішню політику. Відповідно до неї, рішення приймаються консенсусом і будь-яка країна має право вето. Такий принцип робить зовнішню політику Євросоюзу слабкою і неповороткою, через що рішення приймаються дуже довго", - зазначив експерт.

Горбач додав, що зміна процедури може зайняти не менше року: "Однак, якщо це станеться, то це означатиме, що Євросоюз зможе швидше приймати свої зовнішньополітичні рішення (в тому числі, і ті, що стосуються санкцій проти РФ). Але нюанс в тому, що коли Україна вступить в ЄС, вона також не зможе мати права вето на ці зовнішньополітичні рішення".

читайте також"Це шокує": в Угорщині запанікували через загрозу перекриття нафтопроводу Дружба

Шостий пакет санкцій ЄС проти Росії

План Євросоюзу щодо нових санкцій проти РФ має на увазі перелік обмежень. Серед них заборона для компаній Європи і фізичних осіб на надання суден і послуг транспортування російської нафти в треті країни. Протягом 3 місяців обмежувальні заходи повинні вступити в силу.

Крім того, від міжнародної міжбанківської системи SWIFT должни бути відключені ще три російські банки, серед яких найбільший Держбанк Сбербанк.

Обмеження будуть і для фізичних осіб і компаній на покупку нерухомості в країнах Євросоюзу.

Санкції спочатку були заплановані і щодо патріарха РПЦ Кирила, який підтримує Путіна у війні Росії проти України. Але, однак, на вимогу Угорщини були звідти виключені.

8 травня посли країн Євросоюзу не домовилися щодо шостого пакету санкцій проти РФ через позицію Угорщини. Будапешт відмовляється підтримувати ембарго на російську нафту. Угорщині як виняток дозволили купувати нафту в Росії до 2024 року, проте держава все одно заблокувала угоду.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти