Дипломат розповів, як зустріч Сі Цзіньпіна і Байдена вплине на міжнародну політику

19 листопада 2023, 02:05
Президент Джо Байден намагається робити все, щоб стабілізувати відносини США і Китаю, вважає Володимир Огризко.
Байден, Сі, Огризко
Будь-яка партія в США зацікавлена в збереженні відносин з Китаєм - Огризко колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Результати недавньої зустрічі президента США Джо Байдена і головного китайського комуніста Сі Цзіньпіна почнуть впливати на міжнародний порядок денний через деякий час.

Про це в інтерв'ю Главреду розповів дипломат, колишній міністр закордонних справ України, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко.

"Я б так далеко не забігав, тому що ми ще навіть не знаємо, хто від республіканців буде претендувати на головний пост в країні – судові перипетії Трампа поки не дають стовідсоткової гарантії, що він буде балотуватися. Але якщо не брати до уваги ексцентричних сценаріїв, до яких, до речі, вдавався Трамп, то в інтересах політиків Республіканської партії мати з Китаєм нормальні, прогнозовані відносини, ніж постійно шукати з ним точки протидії. Якщо за цей рік до виборів американсько-китайські відносини стануть спокійними і в них не буде різких рухів, то будь-яка партія, Республіканська або Демократична, буде зацікавлена в тому, щоб такі відносини зберігалися і надалі. Байден намагається робити все, щоб стабілізувати відносини США і Китаю, і будь-який республіканець, якщо він тверезо мислить, повинен це тільки підтримати", - сказав він.

відео дня

Хто такий Володимир Огризко

Володимир Огризко - український дипломат, міністр закордонних справ України з грудня 2007 до березня 2009, Надзвичайний і Повноважний посол України (1996).

У Міністерстві закордонних справ (спочатку УРСР, потім – незалежної України) – з 1978 року. Перша посада Огризка у зовнішньополітичному відомстві – аташе відділу друку, яку він отримав одразу після закінчення Київського державного університету ім.Т. Шевченка.

У 1992 році Огризку присвоєно ранг Надзвичайного і Повноважного посла України. З 1992 по 1996 він служив радником, радником-посланником посольств України у ФРН та Австрії. Наступні три роки керував управлінням зовнішньої політики, головним управлінням із зовнішньополітичної діяльності Адміністрації президента України.

У 1999-2004 роках – Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Австрія та постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні. Ще рік - посол з особливих доручень МЗС України. З лютого 2005 - перший заступник Міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.

18 грудня 2007 року призначений на посаду міністра закордонних справ України в коаліційному уряді Юлії Тимошенко. 3 березня 2009 звільнений Верховною Радою з ініціативи Кабміну.

17 березня 2009 року призначений президентом Ющенком на посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової. Покинув пост разом зі звільненням з посади Ющенка в лютому 2010 року.

У вересні 2010 року Огризко вступив до партії Наша Україна. У липні 2012 року він здав повноваження члена президії та заступника голови політради партії і припинив своє членство в ній.

З вересня 2014 р дипломат керує аналітико-інформаційним Центром досліджень Росії. Пише статті для таких ЗМІ, як новий час, Українська правда.

З 2022 проректор з міжнародної діяльності в Київському університеті імені Бориса Грінченка.

Китай і війна Росії проти України

Китай дотримується "нейтральної позиції" щодо війни Росії проти України. Пекін не вважає Москву агресором і називає російське військове вторгнення, яке на повномасштабному рівні стало найбільшою в Європі війною з часів Другої світової, "українською кризою".

Більш того, Пекін посилює співпрацю з Москвою і намагається просунути власний "план переговорів" України і Росії, який підтримує Путін.

Україна могла б погодитися на роль КНР як посередника в тому випадку, якщо Пекін переконає Москву вивести всі свої війська з українських територій.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти