Байден з Сі Цзіньпіном зустрілися у Сан-Франциско: подробиці зустрічі

15 листопада 2023, 21:55оновлено 15 листопада 2023, 22:54
Зустріч присвячена обговоренню ключових питань та зміцненню відносин між двома країнами.
Байден з Сі Цзіньпіном зустрілися у Сан-Франциско: подробиці зустрічі
Байден зустрівся з Сі Цзіньпіном / Колаж: Главред, фото: CNN, скріншот відео twitter.com / RNC Research

Президент США Джо Байден та китайський лідер Сі Цзіньпін почали зустріч на берегах Сан-Франциско під час саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС). Про це повідомило СNN.

За даними CNN, Джо Байден та Сі Цзіньпін відзначили тепле привітання один одного поблизу розкішного особняка, розташованого на південь від Сан-Франциско. Лідерам підготували червону доріжку, на якій вже чекали морські піхотинці та стояли прапори обох країн.

Перед початком зустрічі Байден і Сі Цзіньпін відмовилися відповідати на питання журналістів.

відео дня

Білий дім висвітлив початок переговорів між двома делегаціями під керівництвом президента Сполучених Штатів Америки та китайського лідера. Під час вступної фази переговорів обидві сторони обмінялися сердечними привітаннями та вступними промовами. Невдовзі після цього розпочалася закрита фаза зустрічі, на якій обговорюються ключові питання між двома країнами.

Вступні промови Байдена та Сі Цзіньпіна

У вступній промові в Білому домі, глава США, Джо Байден, підкреслив, що конкуренція між Китаєм і Сполученими Штатами повинна залишатися конструктивною. Він висловив надію, що як лідери, вони повинні чітко розуміти один одного, уникати непорозумінь і сприяти позитивному розвитку відносин.

"Я вважаю, що надзвичайно важливо, щоб ми з вами чітко розуміли один одного як лідери без помилкових уявлень чи недомовок", – сказав Байден Сі.

З свого боку, китайський лідер Сі Цзіньпін визнав, що відносини між Китаєм і США за останні 50 років "ніколи не були гладкими, але вони продовжують рухатися вперед". Він зазначив, що світ достатньо великий для того, щоб і Китай і Сполучені Штати могли досягти успіху, а взаємовигідне співробітництво є ключем до стабільності у світі.

"КНР та США не мають права повертатися один до одного спиною, конкуренція не повинна стати превалюючим трендом... Вважаю двосторонні відносини США та КНР "найважливішими" у всьому світі", - зазначив під час своєї промови Сі Цзіньпін.

Обидва лідери висловили впевненість у важливості двосторонніх відносин. Байден наголосив на цінності особистих зустрічей і довіри, підкреслюючи, що вони можуть розвивати відкритий і корисний діалог, навіть якщо вони не завжди згодні один з одним.

Що відомо про зустріч лідерів США та Китаю

Нагадаємо, Білий дім підтвердив зустріч президента США Джо Байдена та китайського лідера Сі Цзіньпіна 15 листопада. Обидва лідери обговорять двосторонні відносини між країнами, підтримку відкритих каналів зв'язку та ряд регіональних та глобальних питань.

Як раніше повідомляв Главред, головною метою зустрічі є спроба запобігти подальшому загостренню відносин та вироблення конструктивного підходу до вирішення нагальних питань. Враховуючи небезпеку гарячої фази відносин, лідери мають завдання зберегти розуміння та дипломатичні відносини між США та Китаєм.

Також координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив, що під час зустрічі Байдена з Сі Цзіньпіном буде акцентовано увагу на українському питанні. Президент США планує висловити підтримку України.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти