Дипломат пояснив, чому Пашинян не втримається при владі у Вірменії

28 лютого 2021, 03:27
Військового шляху врегулювання конфлікту у Карабасі на умовах Вірменії не існувало, вважає Костянтин Грищенко.
Нікол Пашинян
У Пашиняна не було іншого виходу, окрім як прийняти непопулярні рішення - дипломат / Reuters

Главі вірменського уряду Ніколу Пашиняну навряд чи вдасться втриматися на своїй посаді, враховуючи фактор поразки Вірменії у нагірно-карабаському конфлікті, в чому багато хто звинувачує саме прем'єра. Пашинян опинився в ситуації, в якій у нього не було іншого виходу, окрім як прийняття непопулярних рішень. І відтепер усі прагнуть звинуватити його в проблемах вірменської держави, сказав в ефірі телеканалу Україна 24 український дипломат Костянтин Грищенко.

За словами дипломата, військового вирішення конфлікту у Нагірному Карабасі, яке можна було б реалізувати в інтересах Вірменії, не було. Тому Пашинян змушений був піти на ті домовленості, які були. Проблеми вірменської держави - це результат скоріше не її рішень, а діяльності попередньої влади, яка зараз вимагає її відставки і підтримує кризову ситуацію в країні.читайте такожПашинян назвав головну причину поразки Вірменії у Нагірному Карабасі

"Думаю, Пашиняну буде досить складно втриматися, враховуючи військову поразку - значна частина суспільства звинувачує в цьому саме його. Але, об'єктивно кажучи, у нього не було іншого виходу, крім прийняття непопулярних рішень за умови, що військового рішення, яке було б на користь Вірменії, просто не існувало. Це було не результатом його діяльності, а, можливо, накопичувалося в результаті тих рішень, які приймали попередні уряди, діячі, які наразі вимагають його відставки і використовують ці заворушення", - сказав він.

Також колишній глава МЗС України додав, що Пашинян для Вірменії наразі є політичною фігурою, на яку можна перекласти відповідальність за усі проблеми.

"Завжди на таких переломних моментах історії дуже складний баланс між тим, що може бути загрозою для держави і для політичного майбутнього політика. Цапа-відбувайла завжди шукають, і Пашинян на цю роль підходить", - підкреслив Грищенко.

Ситуація у Вірменії

  • Генштаб Вірменії 25 лютого закликав до відставки уряду прем'єрміністра Нікола Пашиняна. До цього було звільнено заступника голови Генштабу Збройних сил Тирана Хачатряна, який піддав критиці вірменського прем'єра за його слова про неефективність російських ракетних комплексів Іскандер на війні у Карабасі.
  • Пашинян назвав таку ситуацію спробою військового перевороту у Вірменії і вирішив відправити у відставку главу Генштабу Оника Гаспаряна. Звільнення військового повинен був затвердити президент Армен Саркісян.
  • Однак 27 лютого Армен Саркісян заявив, що клопотання Пашиняна про звільнення глави Генштабу Гаспаряна суперечить Конституції і повернув проект указу прем'єрміністру.
  • Пашинян пізніше заявив, що він відправив повторне клопотання Саркісяну з метою звільнення Гаспаряна. Відтепер протягом трьох днів президент Саркісян повинен або оскаржити рішення Пашиняна в Конституційному суді, або погодитися з відставкою глави Генштабу.
  • Політична криза у Вірменії триває з листопада минулого року, коли було підписано заяву про завершення вірмено-азербайджанського конфлікту у Нагірному Карабасі. За підсумками військової кампанії і домовленостей Єреван зазнав поразки і втратив контроль над регіоном. Після цього у Вірменії періодично проходять протести з вимогою відставки Пашиняна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти