Аналітик пояснив, чого чекати Києву від рекомендацій Єврокомісії на вступ України до ЄС

14 листопада 2023, 03:05
111
За словами Володимира Горбача, навесні 2024 року Києву вкрай потрібно буде почати переговори з Брюсселем по хоча б одній з переговорних глав.
ЄС, Україна, Горбач
Києву в 2024 році вкрай потрібно буде почати переговори з Брюсселем по хоча б одній з переговорних глав - Горбач / колаж Главред, фото УНІАН

8 листопада Європейська комісія рекомендувала державам ЄС почати переговори про вступ України. Але українцям не слід забувати, що в цих рекомендаціях прозвучало ‒ подальший прогрес офіційного Києва на шляху до Євросоюзу буде додатково оцінюватися Єврокомісією аж до березня 2024 року. Про це в інтерв'ю Главреду розповів політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

"Єврокомісія оприлюднила свої висновки щодо виконання Україною передумов для початку переговорів про вступ. Вони, здебільшого, позитивні, і тому Єврокомісія рекомендувала вищому органу ЄС, Європейській раді, почати двосторонні переговори про вступ з Україною. Європейська Рада збереться 15 грудня, і якщо вже ми отримали рекомендацію, то рішення про початок переговорів теж приймуть. Але, знову ж таки, в рекомендаціях прозвучало, що подальший прогрес України також буде оцінений Єврокомісією до березня. І разом з рішенням про вступ Європейській Раді рекомендовано прийняти ще й рамку цих переговорів", - сказав він.

За словами Горбача, навесні 2024 року Києву вкрай потрібно буде почати переговори з Брюсселем по хоча б одній з переговорних глав.

відео дня

"Попередньо виглядає так, що все добре, ми зрушимо з місця, ЄС не просто надав нам статус кандидата, а й сам зацікавлений в цьому процесі, тому буде нам допомагати там, де це можливо, в тому числі в проходженні нами відповідних процедур. Але, швидше за все, конкретні переговори почнуться приблизно в квітні, після другої оцінки (оскільки було озвучено, що в березні ЄК дасть ще одну оцінку після виконання списку завдань). Україні важливо буде почати переговори хоча б по одній з переговорних глав (як правило, їх там 35, і всі вони стосуються галузевих питань). Навряд чи це будуть переговори по сільському господарству - це буде щось простіше. А ось в червні наступного року відбудуться вибори в Європарламент, і, відповідно, відбудеться перезавантаження всіх керівних органів ЄС, в результаті чого у нас можуть змінитися наші партнери і, в тому числі, переговірники. Саме тому важливо цей час до виборів пройти зразково, показати конструктив і налаштованість на результат, щоб ми самі собі не нашкодили і негативно не вплинули на ставлення майбутніх керівників європейських інститутів до переговорного процесу і Україні в цілому", ‒ сказав він.

Хто такий Володимир Горбач?

Володимир Горбач - політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, експерт з питань зовнішньої та внутрішньої політики України. Автор понад 50 публікацій в українських і зарубіжних виданнях на тему зовнішньої і внутрішньої політики України, в тому числі - виборчих стратегій і виборчих технологій, пише Вікіпедія.

Вступ України до ЄС

Нагадаємо, що Урсула фон дер Ляєн оцінила прогрес України на шляху до ЄС. Україна досягла значних успіхів під час впровадження реформ, необхідних для початку переговорів щодо вступу до Європейського Союзу.

Зеленський розкрив деталі рішення ЄС. 7 листопада Володимир Зеленський виступив з традиційним зверненням до українців, в якому обговорив важливу подію, яка очікує нашу країну в середу, 8 листопада.

Експерт дав прогноз на вступ України до ЄС. Володимир Фесенко вважає, що позитивні прогнози щодо початку переговорів про вступ України до Євросоюзу збудуться.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти