Юрист пояснив, чи законно вручають повістки на блокпостах

28 грудня 2023, 15:26оновлено 28 грудня 2023, 18:12
910
Юрист Роман Лихачов розповів, чи можуть на блокпостах роздавати повістки і за що можуть складати адміністративний протокол.
Київ, повістка
Як каже юрист Роман Лихачов зазначив, що повістки дійсно можуть вручати де завгодно / Колаж КГВА і скріншот з відео

На тимчасових блокпостах співробітники ТЦК (в просторіччі - військкоматів) можуть організовувати питання вручення повісток. Питання тільки в тому, як саме виписується і вручається цей документ, розповів в коментарі порталу NV адвокат Роман Лихачов.

"Не всі особи можуть мати купу порожніх бланків і заповнювати їх на місці з початковим підписом начальника ТЦК. Це не зовсім законно, тому що начальник ТЦК не може порожні бланки штампувати і ставити підпис під ними", — пояснює юрист.

Лихачов зазначив, що повістки дійсно можуть вручати де завгодно. До того ж, повістка — це не той документ, який може бути оскаржений в суді.

відео дня

"Вже є рішення Верховного суду, в якому прописано те, що саму по собі повістку оскаржити не можна. Повістка — це лише засіб оповіщення особи про те, що йому необхідно з'явитися у відповідний ТЦК", - сказав він.

Якщо ж людині вручили повістку, то вона повинен прийти в ТЦК в зазначений час в цьому документі час. Якщо ж вона цього не зробила без поважної на те причини, може складатися адміністративний протокол, каже юрист.

"Підстав для того, щоб не отримувати повістки, немає. Більш того, і на місці можуть складати протокол про порушення військового обліку. Для того, щоб, скажімо так, менше резонансу створювати, я завжди раджу отримувати повістки, але висновки щодо їх правомірності робити вже надалі з юристами", — сказав Лихачов.

Законопроект про мобілізацію - що відомо

У понеділок, 25 грудня, Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект про мобілізацію. Про основні зміни можна почитати в нашому матеріалі: Електронні повістки, в ТЦК за 20 днів і обмеження: деталі законопроекту про мобілізацію.

Згідно з документом, в Україні можуть мобілізувати осіб з інвалідністю. Також Главред писав про те, які категорії чоловіків не підлягатимуть призову.

За даними ЗМІ, новий законопроект про мобілізацію в Україні, який викликав чимало критики в суспільстві, ймовірно, відправлять на доопрацювання.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти