У 2025 році Україна може перейти на карткову систему: названо апокаліптичний сценарій затримки допомоги

2 січня 2024, 19:52
Експерт зазначив, що США повинні прийняти рішення щодо подальшого фінансування України в лютому, інакше країна залишиться без грошей на весь рік.
курс валют, гривня, долар
Без західної допомоги Україні буде важко закрити "дірку" в бюджеті / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Обидва бюджети України - і соціальний, і військовий - зараз залежать від зовнішньої допомоги. Без 50 мільярдів доларів, обіцяних Заходом Україні, Київ не зможе "закрити цю діру", висловився в інтерв'ю Главреду економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ.

"Якщо не буде фінансування соціальних витрат за рахунок зовнішньої допомоги, внутрішнє споживання значно скоротиться, а разом з ним пропорційно скоротяться і податки для фінансування армії", - зазначив Кущ.

МВФ пообіцяв кредитувати Україну, але це будуть вже не гранти, а кредити під досить високий відсоток (7 відсотків), які будуть виділятися відповідно до Меморандуму, тобто під жорсткі умови, так звані структурні індикатори, пояснив експерт.

відео дня

Хто такий Олексій Кущ?

Олексій Кущ-фінансовий аналітик, економічний експерт. Живе в Києві, працює в аналітичному центрі "Об'єднана Україна". Автор аналітичних публікацій, активно веде блог на своїй сторінці в Facebook. Колишній радник президента Асоціації українських банків.

Разом з тим, механізму перерахування податків з російських активів, які отримують європейські власники, поки немає.

"А це може призвести до того, що пакет допомоги ЄС становитиме не 50 мільярдів євро, а, наприклад, 20 або 30", - сказав він.

Ще одна важлива складова, додав Кущ, - виділення американської допомоги. Ситуація ускладнюється тим, що 2024 рік - це рік виборів у США, і на кону стоять високі ставки.

У випадку з США своєрідний дедлайн - це кінець лютого, додав Кущ. І, сказав він, якщо до цього моменту допомогу не затвердять, то в цьому випадку Україна може залишитися без цих грошей на 2024 рік.

Вже у 2025 році Україна може відчути на собі всі катастрофічні наслідки.

"Тобто вже тоді можлива гіперінфляція, падіння економіки, затримки соціальних виплат, тобто перестануть виплачувати пенсії. І тоді Україна може перейти на карткову систему, коли бюджетникам будуть видаватися не зарплати, а якісь продуктові набори або картки, щоб люди просто не вмирали від голоду. Це - апокаліптичний сценарій, який реальний, якщо не буде необхідного обсягу зовнішньої допомоги", - пояснив Кущ.

"Перемога" Путіна і нова війна

Поки Захід сперечається щодо подальшої підтримки України, Росія скористалася наявними розбіжностями у політичних колах і пішла в новий наступ на сході та півдні України.

Паралельно у західних країнах все більше почали допускати перемогу Путіна і робити песимістичні прогнози щодо майбутнього цілої Європи.

Нещодавно Bild писав, що вже взимку 2024/2025 року диктатор Володимир Путін може спробувати атакувати Європу в момент, коли США залишаться без лідера після зміни президента. Посилаючись на дані, отримані в розвідці, журналісти пишуть про те, що мова йде про період зміни влади в Білому домі – з листопада 2024 року і приблизно до січня 2025 року.

А німецькі аналітики DGAP писали, що замороження війни в Україні призведе до нападу Росії на країни Балтії через шість років - коли Москва відновить військову міць.

Тим часом Росія продовжує схиляти Україну до переговорів на своїх умовах - з подальшим заморожуванням військових дій, що дозволить РФ зібрати нове військо окупантів і назавжди підпорядкувати захоплені українські території.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти