Три сценарії: Олексій Кущ - про наслідки обмеження допомоги Заходу

1 січня 2024, 12:00
Відсутність допомоги від Заходу зробить вразливим оборонний сектор, Україні доведеться шукати гроші на зброю, вважає експерт.
Три сценарії: Олексій Кущ - про наслідки обмеження допомоги Заходу
Відсутність допомоги від Заходу зробить вразливим оборонний сектор - Олексій Кущ / Главред

Фінансова допомога Україні від країн Заходу наприкінці 2023 року висить на волоску. Зокрема, в Європі виділення пакету допомоги блокує прем'єр Угорщини Віктор Орбан, а у США гроші для України стали предметом суперечки між республіканцями і демократами. Як наслідок, в Кабміні вже зараз попереджають, що через відсутність допомоги Заходу в Україні можуть серйозно затримати виплату пенсій та зарплат вчителям, держслужбовцям.

В інтерв'ю Главреду економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ розповів, з якими проблемами можуть стикнутися українці, якщо допомога західних партнерів вчасно не надійде в Україну.

Якщо Україна вчасно не отримає західної допомоги, на чому це відобразиться?

відео дня

Зовнішня допомога є ключовим елементом економічної моделі, яка зараз функціонує в Україні. І для нас це не просто одне з джерел розвитку, а банально виживання.

В Україні існує два бюджети. Перший - соціальний, який забезпечує виплату зарплат і пенсій. Другий - військовий, який фінансується за рахунок податків. Обидва бюджети залежать від зовнішньої допомоги, тому що, наприклад, податки для виплат військовим ми заробляємо за рахунок імпортних товарів, які можемо купити на зовнішню допомогу. Поточний імпорт досягає 90 мільярдів доларів, при тому що експорт товарів становить близько 50 млрд доларів. Тобто без сорока мільярдів зовнішньої допомоги ми не можемо закрити цю торгову діру.

Із зарплати бюджетників та військових отримуємо податок на прибуток та ЄСВ, за рахунок чого формуємо місцеві бюджети та Пенсійний фонд. Ці кошти йдуть на внутрішній ринок споживання, де збираються податки у торгівлі, сфері послуг, що своєю чергою забезпечує надходження коштів до бюджету.

Тобто економіка України працює за принципом сполучених судин. Зовнішня допомога безпосередньо фінансує соціальні виплати і побічно допомагає фінансувати військові виплати, тому що запускає економічний кругообіг в економіці і дозволяє зібрати внутрішні податки для фінансування армії. Якщо не буде фінансування соціальних витрат за рахунок зовнішньої допомоги, внутрішнє споживання значно скоротиться, а разом з ним пропорційно скоротяться і податки для фінансування армії.

Говорячи про поточні пакети допомоги, то президент Володимир Зеленський провів переговори з головою Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою, де отримав підтвердження, що МВФ кредитуватиме Україну. Але це будуть вже не гранти, які ми отримували раніше, а кредити під досить високий відсоток (7 відсотків), які будуть виділятися відповідно до Меморандуму, тобто під жорсткі умови, так звані структурні індикатори.

Також Зеленський зустрічався з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, яка запевнила, що пакет допомоги Євросоюзу буде затверджений. Зараз є проблеми з голосуванням з боку Угорщини, і ЄС шукає можливості для їх обходу. Крім того, в пакеті допомоги на 50 млрд євро також закладені 17 мільярдів доходів від податків, отриманих від заблокованих російських активів, з чим також виникають складнощі. Механізму перерахування податків з російських активів, які отримують європейські власники, поки що немає. А це може призвести до того, що пакет допомоги ЄС становитиме не 50 мільярдів євро, а, наприклад, 20 або 30.

Ще одна важлива складова – виділення американської допомоги. У США була делегація на чолі з віцепрем'єркою Свириденко, главою ОП Єрмаком, після цього Зеленський відвідував США для переговорів з Байденом, в результаті чого Україна отримала запевнення про надання допомоги в 40 мільярдів доларів. Але це питання зараз знаходиться в своєрідному клінчі, який виник між демократами і республіканцями.

Ситуація ускладнюється тим, що 2024 рік – це рік виборів у США, і на кону високі ставки. Тому що мова йде не тільки про президентські вибори, а й про вибори в Палату Представників і Сенат, і, відповідно, контроль над усім Конгресом. Тому для республіканців зараз важливо підсвічувати геополітичні невдачі і складнощі Байдена та його адміністрації. Показати, що Байден починав з невдалої політики в Афганістані, яка закінчилася виведенням військ і катастрофою афганського режиму, підтримуваного США. А також показати, що каденція Байдена завершується не дуже вдалою політикою щодо України. При цьому в питанні підтримки України в США присутній двопартійний консенсус, але республіканцям зараз важливо створити певні складнощі, як за сумою, так і за термінами її надання, щоб показати американським виборцям неефективність Байдена на геополітичному рівні. Адже саме геополітика була своєрідною "фішкою" Байдена під час його боротьби з Трампом.

Складнощі можуть виникнути, але, швидше за все, усі три пакети допомоги рано чи пізно будуть затверджені. З МВФ вже є підтверджена програма, і треба лише виконувати певні індикатори. ЄС або подолає вето Угорщини, або знайде з нею якийсь консенсус, питання тільки в сумі, яку нам у підсумку нададуть. У випадку з США своєрідний дедлайн – це кінець лютого. І якщо до цього моменту допомогу не затвердять, то в цьому випадку ми можемо залишитися без цих грошей на 2024 рік.

Чи є у нас запас економіки – скільки Україна може протриматися без допомоги?

По-перше, у нас є резерви Національного банку в розмірі 39 мільярдів доларів. Зрозуміло, що функціонал цих коштів зовсім інший – не фінансування дефіциту бюджету, а підтримка курсу національної валюти, платіжного балансу. Проте механізми використання валютних резервів Національного банку для фінансування дефіциту бюджету можна знайти – це, в принципі, не складно. Повністю витрачати ці резерви не можна, тому, швидше за все, мова йде приблизно про 30 мільярдів доларів резервів, які ми можемо витратити.

Якісь гроші ми в будь-якому випадку отримаємо від наших партнерів. Зокрема, мінімум кілька мільярдів доларів дасть МВФ, а також Україні обіцяли виділити кошти Норвегія, Японія. Крім того, Японія надала Світовому банку гарантії для кредитування України.

Також у нас є так зване емісійне джерело фінансування. Тобто Нацбанк може надрукувати гроші, купити військові облігації Мінфіну. МВФ дозволив друкувати по 50 мільярдів гривень на квартал, тобто близько 200 мільярдів гривень на рік. За моїми оцінками, можна надрукувати до 400 мільярдів гривень на рік, тобто приблизно по 100 мільярдів на квартал. Це призведе до прискорення інфляції приблизно до 20 відсотків, що для нас не буде критичним показником. І якщо буде стояти питання про фінансування армії, навіть якщо це призведе до інфляції, то вибору у нас немає.

Якщо у нас буде емісійний потенціал в 400 мільярдів доларів, близько 30 мільярдів валютних резервів і надійде якась гарантована допомога, то в цьому випадку ми можемо протриматися весь 2024 рік. Але тоді до 2025 року ми підійдемо знекровленими з точки зору фінансів.

І, відповідно, тоді ми можемо відчути на собі всі наслідки такого "знекровлення"?

Це можливо в разі відсутності зовнішньої фінансової допомоги — тоді, в 2025 році, ми можемо відчути на собі всі катастрофічні наслідки. Тобто вже тоді можлива гіперінфляція, падіння економіки, затримки соціальних виплат, тобто перестануть виплачувати пенсії. І тоді Україна може перейти на карткову систему, коли бюджетникам будуть видаватися не зарплати, а якісь продуктові набори або картки, щоб люди просто не вмирали від голоду. Це — апокаліптичний сценарій, який є реальним, якщо не буде необхідного обсягу зовнішньої допомоги.

Якщо Україна дійсно в 2025 році стикнеться з таким сценарієм, чи можемо ми розраховувати на чиюсь іншу допомогу, і хто тоді може стати нашим донором?

Є три сценарії можливого розвитку подій — базовий, оптимістичний і песимістичний. Базовий сценарій полягає в тому, що ми отримаємо приблизно 60, максимум 70 відсотків від рівня допомоги, яку нам надавали в 2023 році. Це дозволить нам протриматися і не призведе до якихось катастрофічних негативних наслідків, оскільки гривня може девальвувати максимум на 5 відсотків. Тобто курс долара буде 40-41 гривень, а інфляція буде на рівні 2023 року (близько 5,1 відсотка. – Главред).

Оптимістичний сценарій полягає в тому, що нам нададуть усі пакети допомоги, які нам обіцяли. У цьому випадку курс іноземних валют може зміцнитися через великий приплив валюти, а інфляція може бути нижчою за ту, що була в 2023 році.

Песимістичний сценарій передбачає надання допомоги Україні в мінімальному обсязі. Тобто при такому сценарії все обмежиться кредитами МВФ і невеликою допомогою фінансових організацій деяких країн. І тоді вплив на ціни і курс буде критичним, оскільки гроші доведеться банально друкувати.

Але ймовірність такого апокаліптичного розвитку подій становить до 5 відсотків. Швидше за все, у 2024 році нам будуть надавати допомогу і до такої ситуації не дійде, тому що це загрожуватиме серйозними наслідками в світі, в тому числі і гуманітарними.

Поки триватимуть обговорення з приводу виділення нам допомоги (наприклад, у разі ситуації з виділенням допомоги від ЄС), з якими проблемами можуть зіткнутися українці вже найближчим часом?

Соціальні виплати заморожувати і затримувати поки ніхто не буде, тому що, як я вже сказав, гроші на найближчий час можна взяти з внутрішніх джерел — резерву Нацбанку і емісії.

Питання в іншому — основні проблеми проявляться в контексті фінансування оборонного сектора. Тому що ми отримуємо величезну кількість матеріально-технічної допомоги, і якщо її обсяг буде зменшений, то нам доведеться купувати зброю і боєприпаси, а також виробляти їх самостійно.

В обох випадках на це потрібні гроші. При цьому ми повинні розуміти, що Росія в 2024 році витратить на армію рекордні 112,49 мільярда доларів, приблизно 6 відсотків ВВП. І для того, щоб Україна могла витісняти РФ і вести активну боротьбу з нею, нам потрібно мати порівнянний військовий бюджет обсягом приблизно 100 мільярдів доларів. Для того, щоб хоча б стримувати її – як мінімум половину такого бюджету, тобто приблизно 60 мільярдів доларів. І якщо витрати України на сектор буде менше цієї суми, в такому випадку дисбаланс між військовими витратами України і РФ досягне небезпечного для нас значення.

Хто такий Олексій Кущ?

Олексій Кущ — фінансовий аналітик, економічний експерт. Живе в Києві, працює в аналітичному центрі "Об'єднана Україна". Автор аналітичних публікацій, активно веде блог на своїй сторінці в Facebook. Колишній радник президента Асоціації українських банків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти