"РФ може продовжити удари по енергосистемі України": в ISW назвали мету окупантів

23 березня 2024, 07:51
Російські загарбники намагаються використати на свою користь те, що через затримки із допомогою від західних партнерів Україна не може зміцнити своє ППО.
Спасатели, энерегтика, ракета
РФ може продовжити удари по енергосистемі України, кажуть в ISW/ колаж: Главред, фото: ДСНС Івано-Франківської області, УНІАН, міноборони РФ

Країна-агресорка Росія здійснила нові атаки на енергосистему України, тому що мала на меті таким чином підірвати оборонно-промисловий потенціал нашої держави.

До такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Також вони зазначили, що загарбники навмисно б’ють по енергосистемі й намагаються її знищити, користуючись тим, що в України є дефіцит зенітно-ракетних комплексів для відбиття атаки.

Російські окупанти у ніч на 21 і 22 березня провели найбільшу серію комбінованих ракетно-дронових ударів по об'єктах української енергетичної інфраструктури – настільки сильних ударів ще не було від початку повномасштабного вторгнення.

відео дня

Аналітики зазначили, що удари окупантів по українських енергетичних об'єктах можуть мати на меті підірвати український оборонно-промисловий потенціал. При цьому країна-агресорка Росія хоче використати дефіцит українських зенітно-ракетних комплексів й спробувати зруйнувати українську енергосистему.

В ISW наголосили, що російським окупантам не вдалося зруйнувати українську енергосистему під час масованих ударів у ніч на 22 березня. Але, за словами аналітиків, росіяни можуть мати на меті продовжити інтенсивні удари по енергетичній інфраструктурі України в наступних серіях ударів.

Також експерти зазначають, що РФ може завдавати ударів, намагаючись скористатися постійними затримками Заходу в наданні Україні допомоги. Затримка допомоги від західних партнерів дуже обмежує можливості української системи протиповітряної оборони, і РФ може спробувати використати це на свою користь.

Що таке Інститут вивчення війни (ISW)?

Інститут вивчення війни (англ. Institute for the Study of War, ISW) – американський аналітичний центр, заснований 2007 року військовим істориком Кімберлі Каган. Штаб-квартира розташована у Вашингтоні, округ Колумбія.

Наразі ISW працює як неприбуткова організація. ISW готував звіти про війну в Сирії, війну в Афганістані та війну в Іраку, "зосередившись на військових операціях, ворожих загрозах і політичних тенденціях у різних зонах конфліктів". З лютого 2022 року ISW публікує щоденні звіти про російське вторгнення в Україну, пиши Вікіпедія.

Атака по енергосистемі України у ніч на 22 березня

У ніч на 22 березня РФ била ракетами і дронами по Україні. Були вибухи у Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, та інших населених пунктах. Зокрема, РФ завдала 12 ракетних ударів по Запоріжжю – було атаковано об'єкт інфраструктури та будинки.

Пізніше стало відомо, що РФ вдарила ракетами по дамбі ДніпроГЕС – найбільшій ГЕС України. На станції спалахнула пожежа.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що РФ вночі випустила 60 "Шахедів" та 90 ракет різних типів. У Повітряних силах розповіли, що сили ППО знищили 92 повітряні цілі зі 151 – збито 55 "Шахедів" і 37 ракет. Зазначається, що у ніч на 22 березня російські окупанти завдали комбінованого ракетно-авіаційного удару по об'єктах критичної інфраструктури України.

У МВС розповіли, що є загиблі та безвісти зниклі. Під ударами ворога були Запоріжжя, Хмельницька, Одеська, Дніпропетровська, Полтавська, Миколаївська, Вінницька та інші області.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти