РФ б'є ракетами по Україні, вибухи - у Харкові, Дніпрі, Запоріжжі: що відомо

22 березня 2024, 05:44оновлено 22 березня, 14:24
Окупанти завдали по Запоріжжю 8 ракетних ударів. У Харкові - пожежі на місці "прильотів", є проблеми зі світлом і водопостачанням.
Карта тривог, Ту-95 МС, ракетний удар
Вранці 22 березня РФ завдала ракетного удару по Україні / Колаж: Главред, фото: structure.mil.ru, t.me/alarmukraine

У п'ятницю, 22 березня, по всій Україні оголошено повітряну тривогу - російські окупанти влаштували ракетний обстріл. Як повідомляють Повітряні сили, російські бомбардувальники Ту-95 запустили ракети з Каспійського регіону. Крім того, повідомлялося про зліт літаків МіГ-31К, носіїв ракет "Кинджал", з аеродрому Саваслейка Нижегородської області.

У низці міст України вже прогриміли вибухи. Зокрема, голосно було в Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Кривому Розі, Вінничині.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак прокоментував масований ракетний обстріл Укрраїни.

відео дня

"Терористи згадали минулорічну тактику і продовжують війну з цивільними. Нам потрібно більше ППО/ПРО. І в короткі терміни. Світ не має просто спостерігати", - написав він у Telegram.

Вибухи в Запоріжжі

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив, що ворог завдав по Запоріжжю 8 ракетних ударів.

"Уражено об'єкти інфраструктури, постраждали цивільні будинки. Інформацію про постраждалих уточнюємо", - ідеться в повідомленні.

Секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв о 6:13 написав у Telegram, що вже понад години окупанти атакують Запоріжжя.

За попередніми даними, зруйновано два будинки приватного сектору. Ще 7 будинків пошкоджено.

"На жаль, є постраждалі. Інформація щодо стану тяжкості людей уточнюється", - йдеться у повідомленні.

Станом на 06:33 росіяни завдали вже 12 ракетних ударів по Запоріжжю.

"Попередньо 7 будинків зруйновано, 35 - пошкоджено. Є поранені, кількість постраждалих уточнюється", - написав він у Telegram.

Тим часом патрульна поліція Запорізької області заявила у Facebook, що рух автодорожнім переїздом дамби Дніпровської ГЕС повністю обмежено.

"Рух здійснюється через Арковий міст о. Хортиця (вул. Сергія Сергія. Хортиця (вул. Сергія Тюленіна - вул. Січі - вул. Таганська). А також через Нові мости та Хортицький район. Враховуйте цю інформацію під час планування маршруту. Слідкуйте за оновленням інформації про відновлення руху", - заявили в поліції.

Вибухи в Харкові

У Харкові вранці, 22 березня, прогриміли близько 15 вибухів. Жителів міста попередили про загрозу балістичного озброєння з Бєлгородської області. Також були зафіксовані крилаті ракети на території Харківської області, що тримали південний курс.

"Зараз близько 15 вибухів у Харкові. У місті проблеми зі світлом - ворог цілить по енергетичній структурі. Є пожежі на місцях деяких прильотів", - повідомив у Telegram Харківський міський голова Ігор Терехов.

Він закликав усіх жителів бути обережними і перебувати в укриттях до відбою тривоги.

О 04:54 голова Харківської облдержадміністрації Олег Синєгубов повідомив, що зафіксовано влучання в об'єкти критичної інфраструктури.

О 05:14 Терехов повідомив, що через знеструмлення насосних підстанцій у місті вже спостерігаються проблеми з водопостачанням.

"Також зранку на маршрути не вийде електротранспорт - перевезення здійснюватимуть автобуси за схемою блекауту", - додав мер міста.

Крім того, у місті спостерігаються проблеми з інтернетом.

Харків без інтернету
Харків без інтернету / скріншот

Вибухи в Дніпрі

Під ударом російських ракет опинився і Дніпро. У місті прогриміла серія вибухів. Повідомляється про роботу ППО.

У деяких районах Дніпра немає світла, пише Суспільне.

Вибухи у Кривому Розі

Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул заявив про комбіновану атаку по місту ворожими ракетами і "шахедами".

"Є влучання в об'єкти критичної інфраструктури", - написав він у Telegram.

"Де є можливість краще набрати води та підзарядити гаджети та павербанки. Нагадую, що у місті працює 213 Пунктів незламності, в яких все є", - додав Вілкул.

За його словами, у Кривому Розі запроваджено графіки аварійних відключень. Лікарні та інші об'єкти інфраструктури, де це можливо, переходять на генератори.

Атака на Вінницю

Голова Вінницької ОВ Сергій Борзов повідомив, що окупанти застосували гібридну тактику БПЛА та крилатих ракет.

"Є влучання в об'єкт критичної інфраструктури", - написав він у Facebook.

У Хмельницькій області - проблеми зі світлом

У Хмельницькій області також вранці 22 березня було чути звуки вибухів.

Унаслідок атаки в Хмельницькому, Шепетівці, Старокостянтинові, Красилові та навколишніх селах зникло світло, пише Суспільне.

Вибухи у Хмельницькому

Мер Хмельницького Олександр Симчишин повідомив, що у місті лунали вибухи. Є жертви та поранені серед цивільних.

"Жахливий ранок. Є пошкодження об'єктів інфраструктури. Ушкодження житлових будинків. Є жертви та постраждалі серед цивільних. Деталі згодом", - написав він.

Вибухи на Львівщині

Голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що під час повітряної тривоги безпілотник російських окупантів влучив у об'єкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині.

"Почалася пожежа. Зараз її гасять пожежники. Станом на даний момент інформації про постраждалих не надходило", - йдеться у повідомленні.

Ракетний удар по Києву 21 березня

В Україні в ніч на 21 березня оголошено масштабну повітряну тривогу. Повітряні Сили повідомили, що окупанти підняли в небо 11 бортів ТУ-95МС у районі Астрахані. Було зафіксовано запуски крилатих ракет із території РФ.

У Повітряних силах зазначили також, що ворог запускає по Києву аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинджал".

Командувач Повітряних сил Микола Олещук повідомив, що вночі на 21 березня 2024 року противник атакував Україну двома балістичними/аеробалістичними ракетами "Іскандер-М" (KN-23)/Х-47М2 "Кинжал", а також 29 крилатими ракетами Х-101 Х-555 із 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС.

"В результаті успішної бойової роботи всі ворожі ракети були збиті на Київщині", - написав Олещук.

Що відомо про ракету "Кинджал"

Х-47М2 "Кинджа́л" — російська аеробалістична ракета з можливістю нести ядерний заряд. Після успішних випробувань комплекс прийнятий на озброєння і з 1 грудня 2017 року став на бойове чергування на аеродромах Південного військового округу.

Ракету, імовірно, створено на основі 9К720 "Іскандер-М". Часто називають гіперзвуковою ракетною системою, що не зовсім коректно, оскільки попри те, що майже всі балістичні ракети досягають гіперзвукової швидкості на певних етапах польоту, ця система не є ані гіперзвуковим глайдером, ані гіперзвуковою крилатою ракетою, повідомляє Вікіпедія.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти