Відпустка під час воєнного стану: коли роботодавець може не дати його працівнику

25 лютого 2024, 10:52оновлено 19 квітня, 18:41
У період воєнного стану роботодавець може відмовити працівникові у відпустці, якщо той працює на об'єктах критичної інфраструктури.

Відпустка
Коли роботодавець може не дати відпустку працівникові під час війни? / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Під час воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток (крім декретної та відпустки по догляду за дитиною до трьох років) ‒ але тільки якщо він залучений до робіт на об'єктах критичної інфраструктури. Про це передавати Центральне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Коли роботодавець може не дати відпустку співробітнику

Роботодавець може відмовити в наданні працівникові відпустки, але у випадках, коли така відпустка надається за згодою сторін.

відео дня

Статтею 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" передбачено, що в період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівникові в наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами та відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Всім іншим працівникам, як у мирний час, так і під час дії воєнного стану, може бути відмовлено в наданні тільки тих відпусток, надання яких здійснюється за угодою між працівником і роботодавцем.

Наприклад, протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною 1 статтею 26 Закону України "Про відпустки" (15 календарних днів).

Відповідно, оскільки така відпустка без збереження заробітної плати надається за угодою між працівником та роботодавцем (і він може відмовити працівнику у наданні такої відпустки ‒ угода не відбулася).

Державна служба України з питань праці

Держпраці реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, на випадок безробіття в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших, повідомляє "Вікіпедія".

Виплата пенсій в Україні

Нагадавши, українські пенсіонери можуть отримати додаткові надбавки до своїх виплат, в залежності від віку і стажу роботи. Наприклад, пенсіонери у віці 70 років отримують 300 гривень надбавки, 75-річні - 456 гривень, а 80-річні - 570 гривень. Надбавки надаються тим пенсіонерам, чия пенсія не перевищує 10 340 гривень.

Також деяким українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Це стосується тих, хто отримує пенсію на карту, але не знімає з неї гроші протягом півроку. Така ж ситуація може статися з виплатами через відділення "Укрпошти", якщо пенсіонер півроку не приходить за пенсією.

Крім цього, з 1 березня 2024 року в Україні планується індексація пенсій на 13%. Однак не всі пенсіонери отримають таке підвищення. Індексація може бути меншою для тих, хто отримує великі надбавки або нещодавно вийшов на пенсію.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти