Як піти у декретну відпустку раніше: розкрито одну лазівку

24 серпня 2023, 18:18оновлено 7 листопада 2023, 14:40
Рано чи пізно порада, як правильно піти у декретну відпустку, може знадобитися багатьом жінкам і чоловікам. Читайте, хто може піти у декрет.
Як піти у декретну відпустку раніше: розкрито одну лазівку
Дізнавайтеся, як правильно піти в декретну відпустку / Колаж: Главред, фото: pixabay

Усі працюючі жінки мають право на декретну відпустку. Нещодавно Верховна Рада навіть зробила крок назустріч і дозволила зайнятим майбутнім мамам іти у таку відпустку пізніше - з 70 тижня, але, звісно ж, за власним бажанням. Главред розповідає, що змінилось в умовах декретної відпустки 2023 і чи можна піти в декрет раніше.

Жінки можуть виходити в декрет перед передбачуваною датою народження немовляти і за наявних медичних показань. Однак для цього належить звернутися до відповідних органів або роботодавця з запитом не раніше початку декрету і з відповідними документами, висновками фахівців.

Декретна відпустка - з якого тижня дозволяється?

Стандартно така відпустка надається з 30-го тижня вагітності жінки (за умови, що ви зібрали і надали усі необхідні документи). Водночас у законодавстві прописана відповідь, чи можна піти в декрет раніше 30 тижня.

відео дня

Категорії жінок, які постраждали від вибуху на ЧАЕС, дозволяється взяти декрет з 27-го тижня вагітності. Загалом, їхня відпустка триватиме 180 днів.

"Декретні" покривають 126 календарних днів, а в разі ускладнень пологів / народження двох і більше дітей жінці нараховують ще +14 до цих днів.

мама с ребенком
Декретні також сплачують безробітним жінкам / Коллаж: Главред, фото: pixabay.com

Хто може піти у декретну відпустку - категорії

У декретну відпустку можуть іти усі працюючі жінки за наявності відповідних лікарських висновків.

Також її можуть брати чоловіки, які виховують дітей без матері і/або постійно з ними проживають.

Водночас законодавством враховано, як піти в декрет безробітній на обліку в Центрі зайнятості. Такі жінки можуть отримувати "декретні" у розмірі 25% від розміру прожиткового мінімуму. Тоді як жінки, які не стоять на обліку в Центрі зайнятості, отримуватимуть 100% від "мінімалки" з безробіття.

Декретна відпустка 2023 - що змінилося

В ухваленому Радою законі від липня 2023-го жінкам дозволяється іти в декрет пізніше - на 70-му тижні вагітності і тільки за власним бажанням та за умови відсутності медичних протипоказань.

Також дозволено перености невикористані дні відпустки на період після пологів. Загальна тривалість такої відпустки не змінюється.

Як правильно піти в декретну відпустку - збираємо документи

Якщо ви є офіційно працевлаштованою, то напишіть заяву з датою початку відпустки, зробіть копію листа непрацездатності (з підписом керівника і з печаткою за основним місцем роботи), не забудьте про довідку про доходи за основним місцем роботи.

Якщо ви є ФОПом, то подайте заяву-розрахунок з вказаною сумою декретних виплат, лист непрацездатності, довідку про сплату ЄСВ за останні 12 місяців, номер банківського рахунку для отримання допомоги. Для подачі заяви також потірбні паспорт, код РНОКПП, трудова книжка (якщо є) та виписка з Єдиного державного реєстру.

Якщо ви йдете у декрет у зв'язку з ліквідацією підприємства, то напишіть заяву за встановленою формою, подайте лист непрацездатності, довідку ліквідаційної комісії про звільнення за цією підставою, номер банківського рахунку для отримання соцдопомоги.

Якщо ви навчаєтеся у виші, то напишіть ось таку заяву, подайте лист непрацездатності, довідку з місця навчання, довідку з місця навчання про відсутність стипендії на період відпустки за вагітністю і пологами і номер банківського рахунку.

Якщо ви служите у ЗСУ чи інших військових структурах, то подайте заяву із зазначенням дати початку відпустки і лист непрацездатності.

Якщо ви безробітна і перебуваєте на обліку в Центрі зайнятості, то подайте ось таку заяву, лист непрацездатності, довідку з Центру зайнятості (що ви не на обліку), номер банківського рахунку для отримання соцдопомоги.

Усі звернення для отримання виплат проходять через орган соцдопомоги населення за місцем вашого проживання.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти